Варна 14°
fallback
Култура
21:59 | 29 септември 2016
Обновен: 19:31 | 2 октомври 2024

Отиде си режисьорката Юлия Огнянова

Името й се свързва с повече от 100 постановки

По материала работи: Борис Проданов

Големият български режисьор и театровед Юлия Огнянова е починала днес на 93-годишна възраст, съобщиха Съюзът на артистите в България и БТА. Името й се свързва с повече от 100 постановки, измежду които първата "Майка Кураж" на Брехт у нас, с обновлението в българския театър и с един от силните му периоди преди 1989 г. - края на 50-те години в Бургас.

 

Юлия Огнянова е родена на 22 февруари 1923 г. в София. Първо учи медицина, а след това режисура във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов". През 1953 г. завършва "Театрознание" в ГИТИЗ - Москва, Русия. След завръщането си, през 1957 г. постъпва като драматург в театъра в Бургас, където се събира с Методи Андонов, Леон Даниел и Вили Цанков. Четиримата оформят силен творчески екип, който закратко вдъхва живец и обновление в закостенелите социалистически представи за театър.

 

В Бургас през 1959 г. Огнянова поставя първата си постановка като режисьор - "Всяка есенна вечер". Втората е "Майка кураж" на Бертолд Брехт, която привлича много публика - въпреки левите убеждения на известния германец теорията и пиесите му до този момент у нас не познати. През 1960 г. "бургаската четворка", която подписва постановките заедно, е разформирована. С Огнянова си отива последният й член, както и един от последните представители на това театрално поколение.

 

От 1960 г. в продължение на четири години режисьорът работи в театър "Трудов фронт" в София, после - в "Театър 199" , а от 1975 г. до 1978 г. - в Драматичния театър в Пловдив. От 1953 г. до 1957 г. е съветничка в Комитета за наука, изкуство и култура. От 1978 г. прави различни спектакли за много театри в цялата страна, гастролира в Рига (Латвия), Познан (Полша), Реджио Емилия (Италия), Париж (Франция) и др.

 

От 1953 г. Огнянова преподава театрознание, режисура и актьорско майсторство за куклен театър в във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов". Нейни възпитаници режисьорите Теди Москов и Александър Морфов, актьорите Мая Новоселска, Васил Василев-Зуека, Кръстю Лафазанов, Мария Сапунджиева и др.

 

Сред най-известните постановки на Огнянова като режисьор са "Майка Кураж" от Бертолт Брехт, "Антигона" от Жан Ануи, "Опит за летене" от Йордан Радичков, "Демиградски смешила" от Георги Кирков и др.

 

Юлия Огнянова е на всички български престижни отличия, включително орден "Стара планина" първа степен за изключително големите й заслуги към България в областта на културата.

Автор на статията:
Борис Проданов
0 коментара
fallback
fallback