Варна 14°
fallback
Култура
12:46 | 21 септември 2016
Обновен: 21:24 | 2 октомври 2024

Китай към Вежди Рашидов: Българската култура е уникална

Делегации от 85 страни взеха участие в Първия международен панаир на изкуствата и културата „Път на коприната” близо до град Дунхуан

По материала работи: Деян Михайлов

"Българската култура е уникална и ние искаме да я покажем на милиардната публика на Китай". С тези думи китайският министър на културата Луо Шуган приветства днес българският си колега Вежди Рашидов по време на разговора преди подписването на Програмата за сътрудничество в областта на културата между министерствата на културата на двете държави за периода 2017-2020 г., съобщиха от пресцентъра на културното ведомство. Министър Рашидов е на официално посещение в Китай. 

Церемонията по подписването се състоя през втория ден на Първия международен панаир на изкуствата и културата „Път на коприната” в китайския град Дунхуан. В авторитетния форум участват делегации от 85 страни, но единствено българската делегация, водена от министър Вежди Рашидов, подписа Програма за културно сътрудничество с Китай. Този акт се оценява много високо в двустранните ни отношения. 

Делегации от 85 страни взеха участие в Първия международен панаир на изкуствата и културата „Път на коприната” близо до град Дунхуан в Китай. Такова мнение изрази и г-жа Лиу Йендун, вицепремиер на Китай, по време на кратката си работна среща с българския министър на културата в рамките на Форума. В ресора на г-жа Йендун са образованието, културата, здравеопазването и спортът. Лиу Йендун и Вежди Рашидов обсъдиха откриването на културни центрове на България и Китай в Пекин и София и големите възможности, които отваря пред двете страни новата Програма за културно сътрудничество през следващите четири години. Г-жа Лиу Йендун поднесе и специално приветствие от името на президента на Китайската народна република Си Дзинпин в рамките на Форума.  През първия ден на форума в Дунхуан Рашидов и г-жа Йендун обсъдиха откриването на културни центрове на двете държави в Пекин и в София и разширяването на културните връзки между двете страни. По време на разговора си Вежди Рашидов и Луо Шуган изтъкнаха, че в културата няма малки и големи народи. „И България, и Китай са древни страни. Така, както е уникално наследството, оставено от китайските династии, така е безценно и сътвореното през вековете от българските царе и владетели”, посочи министър Рашидов и допълни, че двете страни притежават необикновени артефакти, както и високи образци на съвременното изкуство и култура. Китайският му колега сподели, че се възхищава от експонатите в нашия Национален исторически музей, които е видял през миналия ноември по време на организирания в София Втори форум на министрите на културата от Централна и Източна Европа и Китай. Китай оценява като отличен опита на България в провеждането на този Форум и смята да го използва през 2017 г., когато в Ханджоу ще се проведе поредната среща на министрите на културата в същия формат 16+1, съобщи Луо Шуган. Той отправи официална покана към България да участва в проявите на специалния Културен сезон в Китай през цялата следваща година. 

Вежди Рашидов и китайският министър на културата Луо Шуган разговарят в първата вечер на форума в Дунхуан. Министър Шуган увери Вежди Рашидов, че за страната му ще бъде голяма чест да покаже изложба на тракийските ни съкровища, които са известни в цял свят, но никога досега не са били експонирани в Китай. „Знаем за бляскавата изложба на България в Лувъра и искаме и ние да се докоснем до част от българското наследство”, поясни Луо Шуган. След подписването на Програмата министър Рашидов връчи на китайския си колега предложение за Споразумение за сътрудничество в областта на филмовите копродукции. Досега двете държави не са подписвали такъв документ. 

Министър Рашидов подари на министър Шуган сувенирна реплика на ритон от тракийското съкровище и специално изработени DVD дискове с най-популярните културни маршрути в България. Подаръкът на Луо Шуган за Вежди Рашидов представлява ценна реплика на най-известния стенопис от уникалните Пещери на Могао. В края на разговора г-н Шуган покани Вежди Рашидов да направи своя изложба в Китай, защото освен министър, е „световноизвестен художник”. „Един ден и това може да стане...”, отговори Рашидов. Вежди Рашидов и нобеловият лауреат за литература Мо Йен се срещнаха пред уникалните скални Пещери на Могао близо до град Дунхуан, където се провежда Първият международен панаир на изкуствата и културата „Път на коприната”. 

Утре, 22 септември, по покана на президента на Университета по телекомуникации в Пекин, министър Рашидов ще изнесе лекция пред студенти от специалност „Визуални изкуства” в учебното заведение. В рамките на официалното си посещение в Китай министърът на културата Вежди Рашидов участва в Първия международен панаир на изкуствата и културата „Път на коприната” в град Дунхуан.  Министър Рашидов присъства на премиерата на танцовия спектакъл „Дъжд от цветя по Пътя на коприната” в изпълнение на прочутия Академичен танцов и драматичен театър на провинция Гансу. Представлението се счита за едно от върховите постижения на съвременното китайско изкуство. Домакините бяха подготвили богата програма за посещението на министър Вежди Рашидов. 

24chasa.bg

Автор на статията:
Деян Михайлов
0 коментара
fallback
fallback