Варна 14°
fallback
Култура
12:51 | 19 септември 2016
Обновен: 21:14 | 2 октомври 2024

"На педя от земята" на Максим Генчев влиза в надпреварата за "Златна роза"

"На педя от земята" - единственият независим филм в пълнометражната селекция на "Златна роза", ще бъде представен и в Ню Йорк в Седмицата на независимото кино

По материала работи: Слав Велев

„На педя от земята“ е единственият независим филм от пълнометражната селекция на „Златна роза“ . В 34-тия фестивал на българския игрален филм, продукцията, режисирана от Максим Генчев, ще се оценява заедно с още 11 филма , съобщиха организаторите на феста.

По същото време „На педя от земята“ ще бъде представен и в Ню Йорк, в Седмицата на независимото кино, на фестивала So Independent.

Филмът третира темата за смяната на два държавни режима. Сюжетът ни връща в средата на 50-те години на миналия век. В гранична застава, заедно със семейството си, пристига нов командир – лейтенант Колю Кралев. Изпратен е, за да въдвори ред и дисциплина в едно разпасано гранично поделение. Скоро след това там започват потресаващи убийства, коренът на които е скрит в смяната на два режима. Филмът смесва военна драма и трилър, както и черен хумор с абсурдно комични ситуации, което прави сюжета многопластов.

 

„На педя от земята“ гледайте на 21 септември (сряда) от 20:00 ч. в зала 1 на Фестивален и конгресен център – Варна. В програмата на фестивала „Златна роза“ филмът ще бъде представен от режисьора Максим Генчев и продуцента Златина Филипова. В ролите: Симеон Филипов, Цветомир Ангелов, Десислава Чутуркова, Ивайло Аспарухов, Евгени Будинов, Матей Генчев, Цветомир Нечев, Златка Керемедчиева и др.

„На педя от земята“ не е документалистика, а истинско кино. Филм, който не се занимава с историческа достоверност. Това е сюжет по спомени, но има и предположения, развити като кинодраматургия за една система, изградена от илюзии. Филмът е правен както за експерти, така и за широка публика. Много режисьори избират типажни артисти – едните виждат подходящи за екшън роли, другите - само за комедийни. За мен почти всеки актьор има огромни заложби извън определянето като конкретен типаж. Това му дава свобода да развива образа“, сподели Максим Генчев за филмовия сюжет и за артистите, с които е избирал да работи.

„Заглавието води към онези ситуации, в които едни скърбят, а други се присмиват. Когато мислим, че ни се случва нещо драматично, ние често не съзнаваме, че всъщност нещата имат решение. На педя от земята – там са илюзиите, които могат да се принизят“, казва още режисьорът на филма. 

Актрисата Десислава Чутуркова за посланията на филма: „Когато сме на педя от земята, разбираме, че няма време и смисъл да се страхуваме. Принудени сме да преосмислим всичко много бързо и да достигнем онзи катарзис, който може да ни прероди. Мисля, че понякога е необходимо да ни се случва точно това, за да бъдем смели, да вярваме истински в себе си и да си позволим да израснем.“

 

Четете още: "Каръци" на Ивайло Христов взе куп награди на "Златната роза"

 

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback