Варна 13°
fallback
Култура
16:45 | 8 септември 2016
Обновен: 01:24 | 3 октомври 2024

„Ромео и Жулиета” на Московския сити балет идва във Варна

Популярната руска класическа трупа за първи път поставя балета на българска сцена

По материала работи: Юлиян Атанасов

Варненската публика съвсем скоро ще има възможност да се наслади на емблематичния спектакъл „Ромео и Жулиета”, представен от една от най-популярните руски класически балетни трупи – Московският сити балет (Moscow City Ballet). Балетът ще бъде поставен на 26-ти ноември в Двореца на културата и спорта.

 

Автор на хореографията и постановката „Ромео и Жулиета” е основателят на Московския сити балет и  бивш солист и балетмайстор на Болшой театър - Виктор Смирнов-Голованов. Той е постановчик на знаменития балет „Анна Каренина” съвместно с Мая Плисецкая и създател на първия спектакъл „Маскарад” по музика на Хачатурян. Над петдесет балетисти ще пресъздадат на сцената класическата любовна история.  В главните роли са Талгат Коджабаев, Лилия  Орекхова, Андрей Журавлев, Анна Ижанова, Юлия Журавлева.

 

Московският сити балет (Moscow City Ballet) е първата недържавна балетна трупа създадена през 1988г. От тогава до днес тя съхранява и развива традициите на класическия руски балет. Нейните постановки отговарят на най-високите стандарти на балетното майсторство. Спектаклите на Московския сити балет се радват на голяма популярност в цял свят. България  е  част от международното им турне.

Четете още:   Изложба акварел на Любен Пашкулски реди галерия „Арт Маркони“

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback