Варна 13°
fallback
Култура
13:30 | 6 септември 2016
Обновен: 01:27 | 3 октомври 2024

Варна отново се потапя в завладяващия свят на анимацията

Над 10 заглавия и четири пълнометражни творби ще могат да се видят в 12-я Световен фестивал на анимационния филм

По материала работи: Пламен Янков

12-тият Световен фестивал на анимационния филм ще продължи традицията да събира елита на анимационното изкуство и така да подпомага развитието на анимацията в национален и международен мащаб. 

Само в конкурсната програма на форума ще бъдат показани 109 заглавия, представящи най-доброто от световната анимация. Ще видим студентски филми, детски и телевизионни серии, късометражно и пълнометражно кино в надпревара за 11-те отличия на варненския фестивал. Над 10 български заглавия се борят равностойно със своите международни конкуренти. Организаторите са подготвили и богата извънконкурсна програма със свободен вход: представяне на училища по анимация от България и света, анимационна ретроспектива, гост програми с португалско кино, представяне на млади таланти от Централна и Източна Европа, представяне на немски анимационен проект със социален характер и презентиране на руския фестивал-практикум "Кинопроба". Разнообразна панорама с 20 филма от цял свят ще покаже заглавията, които за малко не са успели да влязат в конкурса. За малките зрители ще има специална разширена програма - Българска детска панорама. Любители на анимацията, студенти и млади професионалисти ще могат да надникнат зад кулисите на анимационния процес с помощта на разнообразни лекции и работилници. 

4 са пълнометражните заглавия, които събират филми за малки и големи. Многократно награждавани на най-големите световни форуми, това са премиери за българския зрител, които не могат да се видят другаде.

Специално са организирани и две детски работилници. Традиционно водената от г-жа Карин Миралес (Франция) работилничка със свободен вход  ще се проведе в залите на галерия "Графит". Тази година малчуганите ще работят с пластилин и глина и ще снимат в обем. Ателие за анимационно кино ще се състои във Франкофонския център Варна. Филмите на малките участници ще направят своята премиера на церемонията по закриване на фестивала на 11-ти септември в 19:00ч.

Три изложби ще бъдат открити паралелно на фестивалните дни: изложба с живопис на Иван Андонов w Галерия "Графит" и  изложба полски плакат и изложба на белгийски детски комикс във ФКЦ.

Гости на фестивала ще са едни от най-големите имена в съвремнната анимация. Жури, селекционна комисия и автори ще се срещнат с варненската публика и ще отговарят на въпроси на организираните прожекции и специални пресконференции. 

 

Четете още Фестивална прожекция на „Мадам Бътерфлай“ на Метрополитън опера на 6 септември

 

Автор на статията:
Пламен Янков
0 коментара
fallback
fallback