Варна 13°
fallback
Култура
17:08 | 1 септември 2016
Обновен: 23:31 | 2 октомври 2024

На 3 септември Клуб за народни танци отбелязва рожден ден с пъстра програма

Танцьорите са подготвили приятни изненади за жителите и гостите на морската столица

По материала работи: Пламен Янков

Варненският клуб по народни танци "Чанове" ще отбележи осмия си рожден ден с пъстра програма на 3 септември. Форумът под наслов „Да съхраним и запазим българското в себе си“ ще се проведе със съдействието на кмета на община Варна Иван Портних. Танцьорите са подготвили приятни изненади за жителите и гостите на морската столица.

 

Специално за празника ще пристигнат фолклорни групи на “Чанове” от София, Бургас, Русе, Стара Загора, Пловдив и Чирпан. Трупите ще се съберат в 16 часа в събота на площад “Независимост” пред новия шадраван, където ще се извият три кръшни български хора. В тях са добре дошли да се включат всички граждани и гости на града. След това в програмата е предвидено дефиле под съпровод на жива музика по бул. “Княз Борис I” до Фестивалния и конгресен център. Там пред входа на Морската градина от 17 часа ще започнат танците на всички трупи.

 

Основната цел на проявата е популяризиране на българския автентичен фолклор.

 

Първият клуб по български народни танци "Чанове" е създаден в София през 2005 г. от танцьорите и хореографи Милена и Костадин Господинови. Целта е да се съхрани традицията и да се разкрие магията на народните танци пред колкото се може повече хора. По-късно през годините клубове "Чанове" са открити още в Бургас, Русе, Стара Загора, Пловдив, Елин Пелин, Чирпан. Във Варна първата група стартира през септември 2008 г. с хореограф Емил Екимов.

Автор на статията:
Пламен Янков
0 коментара
fallback
fallback