IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
18:17 | 29 август 2016
Обновен: 15:12 | 29 септември 2024

Симеон Лютаков и Стефан Щерев влизат в ролята на гидове във Варна

В рамките на 5 дни всеки от тях ще сподели свои лични "Градски истории"

По материала работи: Борис Проданов
Симеон Лютаков и Стефан Щерев влизат в ролята на гидове във Варна

Театрални знаменитости ще влязат в ролята на градски гидове и ще покажат знакови за тях места от морската столица на варненци и гости на града. Актьорите Симеон Лютаков и Стефан Щерев ще са екскурзоводите в проекта “КулТуризъм: Из Варна с гид”. Инициативата е част от проекта “Градски легенди 2“, който е компонент от кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата.

В рамките на 5 дни всеки от тях ще сподели свои лични истории, свързани с града ни, и ще отведе гостите си до емблематичните места, които са оставили траен спомен в съзнанието им, обясни Петра Димитрова, куратор на „Градски истории 2“.

 

При дъждовно време обиколките ще бъдат заменени с презентации в клуб “Ментол“ на крайбрежната алея.

 

Стефан Щерев сподели, че спомените му за Варна датират още от детството му, когато е прекарвал зимните ваканции при леля си.  „Аз познавах предимно зимна Варна. Познавам режещия студен вятър и леда на града”, каза още актьорът. В паметта му са се запечатали градските хали, квартал “Аспарухово” и Траката, но освен  тези места в маршрута си артистът ще включи и други ключови обекти в централната част на града. Историите му ще върнат участниците в обиколката в края на 70-те и 80-те години на миналия век. “Оттогава имам ярки спомени, които никога няма да избледнеят, надявам се да са цветни и за всички, които ще дойдат на туровете.”

 

“Варна расте и не старее. Градът се променя и става все по-хубав. Варна е фестивалната столица на България“,  похвали града Щерев.

 

Варна е градът, в който избрах да живея. Вече 20 години работя и творя тук, тук се роди и детето ми,  сподели Симеон  Лютаков. Той разказа, че е превзел Варна по вода. Пристигнал на брега на морската столица с кораб „Комета“ от Поморие с баща си. Дошли във Варна, за да посетят Детмага.  Първото му впечатление от града е, че е много стръмен. Така изглеждала улицата  „Направи си сам“ (която сега носи името  „С. Врачански“)   през детските му очи. Случка от казармата  пък го кара да избягва района около Адмиралтейството и до днес.

 

„КулТуризъм“ със Симеон Лютаков ще се провежда от 2 до 6 септември, като сборен пункт ще бъде входът на Морската градина в 19 ч.

 

Обиколките със Стефан Щерев ще са в периода от 7 до 11 септември, с начален час 19 ч. и същия сборен пункт.

 

Проектът се финансира от фонд „Култура“ на община Варна  и се изпълнява от фондация „Арт Офис“ с подкрепата на програма „Изкуство в движение“, финансирано от  фондация „Америка за България“.

 

Партньори на проекта са галерия „Буларт“, фондация „Рая Георгиева“ , галерия „Графит“ и клуб „Ментол“.

 

Елисавета Илиева

Снимка Пламен Гутинов

Още по темата: „Градски истории“ – арт сътрудничество между Варна, София и Велико Търново

Коментари

Новини Варна