IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
14:19 | 29 август 2016
Обновен: 15:12 | 29 септември 2024

Море от кукли и костюми заля улиците на Каошунг, Тайван

Актьорите от Варненския куклен театър бяха в основата на приказното събитие

По материала работи: Пламен Янков
Море от кукли и костюми заля улиците на Каошунг, Тайван

Актьорите от Варненския куклен театър бяха в основата на това приказно събитие, инициирано от Първия образователн детски арт фестивал в града. В рамките на две седмици през август, те предадоха своя опит и способности да изработват кукли и костюми на ученици от различни възрасти, подпомогнати от учителите по изкуства. На повече от 12 импровизирани творчески лаборатории се изработваха различни елементи от куклите и костюмите, които по-късно бяха представени в пълния им блясък по време на заключителния парад и церемонията по закриване на фестивала.

 

Спектакълът „Чудните готвачи“, който също бе част от образователната програма на фестивала и градовете – партньори, обра овациите на публиката. Тя не скри възхищението си от уникалната фантазия на Варненските куклени артисти, с която те изграждат спектакъла и демонстрираха при работата си с подрастващото поколение. 

 

В рамките на събитието уредникът на Музея на куклите във Варна – г-жа Христова изнесе лекция пред учители, гости на фестивала от 6 азиатски  държави и юноши от училищата по изкуства. Интересът към форума беше голям и аудиторията реагира с много въпроси относно успешни образователни проекти на театъра и тези свързани с дейността на Музея на куклите и кукления фестивал „Златният делфин“.

 

След големия успех на творческите работилници и спектаклите, дойде и голямото признание за професионализма на Варненската трупа – театърът бе поканен за постоянен партньор на фестивала и в момента се реализира първата копродукция между Продуцентския център на фестивала и Варненския куклен театър. Подобна връзка обединява традициите и съвремените търсения на двете националности и показва правилната посока за развитие на това древно, но вечно младо изкуство.

 

Пътуването на трупата бе осъществено с подкрепата на Национален Фонд Култура, програма Мобилност 2016.

Коментари

Новини Варна