IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
17:06 | 18 август 2016
Обновен: 15:12 | 29 септември 2024

Автомобили и кораби от хартия изложиха в Археологическия музей

Показани са и модели от пластмаса и дърво на самолети, джипове и др.

По материала работи: Слав Велев
Снимка Ели Маринова

Автомобили и кораби от хартия подредиха в изложба в Археологическия музей във Варна. Показани са и модели от пластмаса и дърво на самолети, джипове и др. Има дори хартиен макет на дракон, съставен от над 7 000 елемента. Може да се види и умален модел на стадион „Георги Аспарухов“. 

 


Инициативата е на клуба по стендов моделизъм „Модел клуб – Варна“. Това е шестата поредна изложба, която организират. „Целта ни е да популяризираме стендовия моделизъм като хоби. Това е един много интересен начин за прекарване на свободното време. Практикуват го хора на всякаква възраст – от ученици до пенсионери“ – каза за медийна група „Черно море“ Ивелин Ценов – секретар на клуба. 

 


Изложбата може да се разгледа в зала „Север“ на Археологическия музей до 28 август. Експозицията е отворена и участници изпращат свои модели в хода на нейното представяне. Проявата има и конкурсен характер, като състезателната част е оставена за последните два дни, за да могат да се съберат произведенията на всички, които искат да участват. Тази година свои модели са изпратили автори от Варна, Русе и София. „Групата от съмишленици се увеличава всяка година.  Запознаваме се с нови покрай изложбата, срещаме се с вече познати“ – отбеляза Ивелин Ценов. 

 


Той сподели още, че са били скептични преди 8 години, когато са направили първата изложба, дали тя ще предизвика някакъв интерес. „Оказа се, че сме грешали. Имаше интерес и от малки и големи. По-възрастните си спомниха ученическите си години, когато имаше кръжоци, в които получавахме първите умения за направа на подобни неща. За малките беше интересно да научат за един нов вид занимавка за свободното време“ – допълни Ивелин Ценов. 
За участие в изложбата няма ограничение нито във възрастта на авторите, нито в тематиката на техните макети, нито в материалите, които да се използват. Ще бъдат излъчени най-прецизните работи, като ще се следи моделите да са чисто сглобени и добре боядисани. 

 


Сред най-интересните експонати е хартиеният дракон на варненката Паша Александрова. Триизмерното оригами е нейно хоби. Цял щанд е посветен на хартиените превозни средства на братята близнаци от Русе Милен и Христо Симеонови. Те са направили макет на три автобуса „Чавдар“, автомобили „Лада“, „Лада Самара“, БМВ, „Ферари“ и „Ламборджини“. 


Полина Петрова
Снимки Ели Маринова


Коментари

Новини Варна