IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
16:15 | 18 август 2016
Обновен: 15:11 | 29 септември 2024

Отбелязаха празника на чудотворната икона „Св. Богородица Всецарица“

Варненският и великопреславски митрополит Йоан отслужи Света литургия в храм „Свети Атанасий“

По материала работи: Слав Велев
Снимка Ели Маринова

Празникът на чудотворната икона „Света Богородица Всецарица“ беше отбелязан във Варна. Варненският и великопреславски митрополит Йоан отслужи Света литургия в храм „Свети Атанасий“. След нея беше извършен водосвет. Много миряни дойдоха в храма, за да преклонят глава пред копието на чудотворната икона. То беше донесено във Варна през 2014 г. от манастира „Ватопед“ на Света Гора, с благословение на Негово Високопреосвещенство и по инициатива на църковното настоятелство на храм „Свети Атанасий“. 


Иконата е дело на монах-иконописец от Света Гора. Той е направил две точни копия на чудотворната икона „Всецарица“ за храмове по света, които са пожелали за ги имат за утешение на вярващите и в подкрепа на боледуващи и страдащи. Едната икона е взета от храм в Русия, а другата е в България. 

 


Вярва се, че „Всецарица“ може да изцелява болни от рак, като са известни случаи, при които страдащи от най-страшната болест на съвремието ни се изцеляват след молебен пред иконата, отбелязват от Варненската и Великопреславска митрополия. Пред чудотворната икона хора се молят също за избавяне от магии и преодоляване на зависимости от алкохол и цигари. 


Полина Петрова
Снимки Ели Маринова

 

Коментари

Новини Варна