Варна 14°
fallback
Култура
12:10 | 17 август 2016
Обновен: 05:33 | 3 октомври 2024

Изложба на Кирил Митовски и Пламен Монев реди галерия „Папийон“

Откриването е на 18 август от 19:00 часа

По материала работи: Юлиян Атанасов

Сред наситената програма от културни събития през месец август, арт галерия Le Papillon среща ценителите с двама интересни художници, които впечатляват с темите, сюжетите и стила си. Това са добре познатия и обичан от варненската публика Пламен Монев и Кирил Митовски, автор който дълги години рисува в стил магически реализъм и сюрреализъм.На пръв поглед доста различни като техника на изпълнение и  изразни средства, но в същото време обединени от влечението си към асоциативни препратки и стилизации, подхранващи въображението. Това е изложба, която  със сигурност ще предизвика вашия интерес. Изкуството, което създават има адресат и това е разбиращата публика, тази, която интуитивно е надскочила стереотипи и регионална обремененост.

 

 

"Времето като категория на ума е игнорирано  в картините ми. Стремя се да творя спонтанно, без ясна цел и идея. Но подчинено на логиката. Или по-точно съзнателно нарушавайки нейните правила. Вълнуват ме абсурдното, парадоксалното и всякакви подобни алогизми.“  - така представя своето изкуство Кирил Митовски. Мотото на Пламен Монев за тази изложба е: „Красотата е крайна цел на всяко изкуство“.     

 

Картините на Кирил Митовски са плетеница от обекти и сюрреалистични образи. Те формират приказен свят, подхранващ нашата фантазия и подканващ по асоциативен път зрителя да съпреживее неговите търсения в света на абсурдното, парадоксалното, алогизма, символите, пропорциите, летателни машини, морски съдове, мерни единици, на музиката и хармонията. Чрез своите фигурални композиции той  създава завършени истории, съзнателно нарушавайки правилата на логиката, избягвайки предразсъдъци и готови модели, създавайки загадъчни разкази, които зрителя може да продължи или разкрие развитието им във всяка следваща негова творба. Платната на Пламен Монев пък провокират в зрителя любопитството към откривателство. В стила му на рисуване в настоящата изложба ще забележите  чистота на линиите и стилизация на изображението, балансирана с концентрация и наситеност на композициите в картините. Именно стремежа на художниците към баланса между символи, асоциации, цветове и форми е обединяващ в тази експозиция. Едно е сигурно: разглеждайки произведенията от съвместната им изложба трябва да се доверим на инстинктите си, да оставим сетивата да ни водят, да сме отворени да ги тълкуваме без да поставяме граници за нашето въображение.  Откриването на изложбата е на 18 август от 19:00 часа в изложбената зала на галерия „Папийон“. Ще остане експонирана до 7 септември.

 

Още от култура: http://www.chernomore.bg/kultura/2016-08-17/pet-frenski-filma-s-vhod-svoboden-vav-festivala-lyubovta-e-ludost

 

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback