Варна 14°
fallback
Култура
14:21 | 16 август 2016
Обновен: 03:29 | 3 октомври 2024

Обявяват победителите от Втория международен екслибрис конкурс

Отсети са над 900 творби от 308 художници от 47 държави

По материала работи: Юлиян Атанасов

Второто издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна ще се проведе от 18 август до 28 септември 2016 г. в Арт Галерия Ларго. Победителят в конкурса и наградените автори ще бъдат обявени официално по време на откриването на изложбата със селектираните творби на 18 август 2016 г. от 18:30 ч. в галерията. Като част от съпътстващата програма в същата вечер в Зала 2 на галерията ще се открие и самостоятелна изложба – графика на победителя в първото издание на Конкурса, младият български художник Васил Ангелов.

 

Артистичен директор на второто издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна е известният български художник и майстор на екслибриса Юлиан Йорданов. Председател на журито е доц. Димо Колибаров, художник, преподавател в Катедра Графика на Факултета за изящни изкуства на Националната Художествена Академия, София. Членове на журито са доц. Христо Керин (България), художник, преподавател и Ръководител на Катедра Графика на Факултета за изящни изкуства на ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", Велико Търново, Анна Тихонова (Беларус), художник, куратор на екслибрис колекцията на Музея за Модерно изкуство в Минск, Константин Антюхин (Украйна), художник и Димо Миланов, (България), художник и съосновател на конкурса.

 

След успешния старт през 2014-та година, когато в първото издание взеха участие 218 художници от 36 държави, тази година бяха получени над 900 творби от 308 художници от 47 държави. Но под вещото ръководство на Председателя на журито - изтъкнатият български график Димо Колибаров, комисията успя да селектира 138 художници, чиито 164 творби ще участват в представителната експозиция. В конкурса бяха присъдени Първа, Втора и Трета награда, както и Награда за млад автор (до 28 години), ученик или студент в художествено училище. И в това издание Сдружението на художниците – Варна присъди своя награда – плакет и грамота. За първи път беше присъдена Награда на журито, чийто носител ще получи специално създадения от Димо Миланов екслибрис, посветен на второто издание на Конкурса.

 

 

За първи път в това издание беше присъдена и още една награда – тази на името на Едуард Пенков. С дълбока тъга в сърцето си спомнихме, че в началото на 2016 година ни напусна този невероятен творец, майстор на екслибриса и художник от световна величина. Отчитайки неговата значимост като автор и по предложение на Артистичния директор на Конкурса г-н Юлиан Йорданов, Организационният комитет реши да учреди специална Награда за особени творчески постижения на името на Едуард Пенков. Идеята беше подкрепена от семейството на Едуард, което дарява негова творба като материален израз на наградата за това издание. От този момент нататък при всяко издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна ще бъде давана специална Награда на името на Едуард Пенков.

 

Като част от съпътстващата програма на Конкурса през месец септември в Арт Галерия Ларго цикъл от лекции ще изнесе изтъкнатият български художник, проф. Владимир Иванов. На 12 септември темата ше бъде „Тайните на графичното изкуство – графика и графични техники“, а на 19 септември лекцията е „Изкуството на XX век – въпроси без отговор“. Входът и за двете събития е свободен, но с предварително записване поради ограничения брой места. Международен Екслибрис Конкурс Варна се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд Култура.

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback