IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
14:26 | 11 август 2016
Обновен: 15:09 | 29 септември 2024

Две дами с пагони подредиха изложба (СНИМКИ)

Експозицията е посветена на Седмицата на морето и празника на ВМС

По материала работи: Златина Добрева
Две дами с пагони подредиха изложба (СНИМКИ)

Две дами под пагон подредиха свои творби в художествена изложба във фоайето на Фестивалния комплекс във Варна. Експозицията е посветена на Седмицата на морето и празника на Военноморските сили, който е на 14 август. На откриването й присъства лично командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев.

 

Изложбата се организира за четвърта поредна година. Автор на живописта е главен старшина Миглена Шегенова. Тази година тя е поканила и гост – нейната колежка от ВМС, главен старшина Галина Иванова Василева -Таралежова. И двете работят във военно формирование 28 430 с командир кап. II ранг Атанасов.

 

 

Миглена Шегенова е родена в Сливен. Завършила е рисуване в Художественото училище в Трявна. От 15 г. съчетава творчеството с морската професия, като признава: "Страстта в рисуването не мога да я игнорирам".

 

Главен старшина Шегенова е член на творческия клуб към Съюза на офицерите и сержантите от запаса във Варна. От 2014 г. е член на Съюза на българските художници. Досега има 5 самостоятелни изложби и 2 участия в общи изложби. Показвала е свои творби в много галерии. Помолена да представи себе си, развълнувано казва: „Трудно ми е да говоря за себе си, картините говорят по-добре…“.

 

 

В откритата във ФКЦ изложба тя представя 30 свои нови платна. В тях освен морската тематика търси и съчетава природата с музиката и цветовете.

 

Галина Василева -Таралежова е военнослужеща от 21 г. Това е дебютната й изложба. Представя 12 гоблена, но не бродирани с конци, а с чешки мъниста.

 

Първия си Вилеров гоблен е ушила преди 30 г. Преди две години е открила тази модерна техника и се е запалила по нея. Прави гоблени с готови щампи, като подбира сама цветовете на мънистата. Признава, че изработката е трудна, но има голямо разнообразие от цветове и възможност да се получат красиви картини с голяма дълбочина. Предпочита лицата, тъй като „оживяват пред нея, след като ги изработи“.

 

 

Главен старшина Василева -Таралежова е много благодарна на колежката си Шегенова за поканата й за участие в изложбата, защото „няма как да си представиш творенията, ако някой не ти подаде ръка“.

 

 

Двете дами получиха поздравителен адрес от контраадмирал Петев, а те от своя страна му подариха картина.

 

„Благодаря на нашите таланти в лицето на гл. ст. Шегенова и гл. ст. Таралежова да украсят нашия празник с красотата на тяхното творчество. Когато говорим за морето, за нашата професия - морската, морето не е чисто и просто някаква лятна, мимолетна емоция, която по време на отпуска ще ви зареди с положителни емоции. Напротив! Морето е начин на живот, на мислене, на поведение. Именно отдавайки изцяло душата си, навлизайки изцяло в тази симбиоза между стихия и човешка воля, човек се изгражда и се формират най-ценните морални качества, които биха позволили на една личност да достигне духовно съвършенство. Виждате колко много красота душевна, колко много морални устои има в нашата професия и именно затова искам да благодаря на нашите две колежки, които са допринесли това да бъде видимо за останалите, защото те имат по-особени сетива, както всеки творец, да вижда нещата по-красиво, за да може да ни предаде тази красота посредством изкуството, посредством багрите, картините, гоблените. Радостен съм отново да открием изложбата. Да се насладим на творчеството, светоусещането на хората с пагони, на които не само, че нищо човешко не им е чуждо, а напротив - духовното развитие, духовното извисяване е част от ежедневието им“, каза контраадмирал Петев.

 

Изложбата може да бъде разгледана до 16 август.

Златина Добрева

 

Коментари

Новини Варна