Варна 12°
fallback
Култура
11:20 | 10 август 2016
Обновен: 05:46 | 3 октомври 2024

АртЕкстремни разговори с Йордан Камджалов

Изложбата се показва във Военноморски музей – Варна до 31 август

По материала работи: Пламен Янков

На 08 август се състояха АртЕкстремни разговори с участието на Йордан Камджалов и варненската общественост. Те се осъществиха с любезното съдействие на фондация „Йордан Камджалов“, с домакинството на Интерхотел Черно Море и организирани като част от програмата на многожанровата изложба “ArtExtreme 15” на АНДАРИ – АНатолий Радев и ДАРИя Василева. Изложбата се показва във Военноморски музей – Варна до 31 август под патронажа на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова. В разговорите заедно с АНДАРИ участваха още композиторът Иван Кръстев и водещия – културологът Чавдар Колев.

 

Йордан Камджалов е един от най-талантливите диригенти в света днес. Той е бил главен музикален директор и главен диригент на град Хайделберг. Преди всичко Йордан Камджалов е визионер, концептуалист, занимава с наука и философия, автор е на редица международни проекти за пораждане на нови импулси в културното пространство и посланик на българския дух и култура по света, основател е на фондация за подпомагане на млади български творци.

 

Композиторът и диригент Иван Кръстев е родом от Варна. Притежава докторска степен по музикотерапия. Работи дълги години в симфоничния оркестър на Мадрид, където бива удостоен с титлата „Почетен гражданин на Мадрид“. С дългогодишна международна кариера и множество награди, в момента той е музикален ръководител и композитор в Държавния куклен театър във Варна.

 

Защо АртЕкстремни разговори?

 

Срещата на Йордан Камджалов с варненци беше посветена на „Арта в Екстрема“ и „Екстремното в Арта“ като начин на живот и мотивация в изкуството. Идейно да поговорим за изкуство, за силата на духа в изкуството и в творчеството като цяло. За екстремните условия, които ни предизвикват и карат да дадем най-доброто от себе си. Условия, които уж за жалост, но може би... може би по-скоро за щастие имаме у нас в България.

 

Кратка препратка към лекциите за „Силата на Българския Дух“ (част от програмата на изложбата “Art Extreme 15”), ни припомни за акцента върху проявата на българския дух чрез образа и словото. Сега АртЕкстремните разговори добавиха музикалния елемент. Поканени бяха двама български музикални дейци, отнесли силата и въображението на българския дух в чужбина, и донесли своите впечатления и вдъхновения обратно в България, за да ги споделят с нас.

 

Композиторът Иван Кръстев откри разговорите, със споделени впечатления от разнородни жанрове на света на изкуството, наскоро вдъхновен от плаващите кейове на Кристо. Привнесе една специфична чувствителност и романтичен поглед към изкуството. Като автор на музиката за изложбата „ArtExtreme 15”, той определи връзката между образа и музиката като синтез и характерна черта в творчеството на АНДАРИ. След което, на мелодията на името България, археометрирано чрез божествената азбука Глаголица, варненци посрещнаха на крака своя гост Йордан Камджалов. А той, верен на свойството си да вдъхновява, навлезе в пространството като контролираща себе си стихия и изпълни залата със силен дух, идеализъм, проницателност и многопластов интелект и се представи като „един човек, който търси и учи всеки ден“. Заяви най-силното желание, което движи собственото му пространство като: „Състраданието,… и ако то еволюира в любов, това ще бъде най-мощния катализатор на всичко останало.“

 

 

Въпроси и отговори… за акустичното външно и вътрешно пространство, за сърцето на човека, за музиката на Вселената, и още, и още… Получиха се разговори на няколко нива. Разговаряхме… На едно ниво се оформи импровизиран разговор между образното, словото и музиката. На друго се постави акцент върху културното наследство на народите и как да отворим „библиотеката на собствената си идентичност“, за да черпим вдъхновение. На последно ниво се случи разговорът между приятели и съмишленици, хора със сходни интереси, понякога мечти, обединени под обща кауза.

 

Обмена на идеи, споделения поглед отвън и желанието да обединим усилията си, за да творим, беше в основата на АртЕкстремните разговори с Йордан Камджалов. Това беше един разширен формат на разговора между приятели-съмишленици. В такова общуване и в едни екстремни условия се раждат невероятни идеи и се разгръща потенциала за сътворението на едни привидно невъзможни неща. „Мисля, че България е едно от най-изумителните места на планетата. Тук почти всичко е изумително. Това е една страна на абсолютни крайности. На абсолютния абсурд и абсолютната гениалност едновременно. Гениалността и абсурда се срещат тук в пълна експанзия. Едва ли тези неща могат да бъдат разделени.“

 

Нестихващите въпроси и отговори навеждаха на мисълта, че българите са будни и жадни, жадни за знания, жадни за промяна на ниво съзнание, жадни за творчество и поле за изява. Всичко е възможно със силата на духа. А кой е българският дух? „Феникс, който се появява и изчезва. Тази картина се наблюдава хиляди години и в момента сме в етап на ново възкресение от пепелта, защото това в момента е пепел. Всичко е в нашите ръце. Защо ние постоянно търсим някой отвън да дойде и да ремонтира нещата? Докъде ще достигнем и какъв принос ще можем да дадем, зависи изцяло от нашата всеотдайност. Чака ни много работа. Ние сме в зорите на всички тези неща и истината е, че никой не може да направи нищо сам. От обединението на усилията зависят резултатите. Спешно е нужно едно истинско обединение на хора, които мислят, чувстват и действат в една посока. В България, като едно абсолютно уникално място, тези хора ги има.“

 

Към края на събитието Камджалов успя за пореден път да покаже на варненци силата на единството чрез изкуството, и ги вдъхнови отново – с импровизирано пеене в хор, включващо всички присъстващи в залата. Надяваме се, че след тази невероятна вечер, всеки е отнесъл малко вдъхновение и поне една идея, която след време да разцъфне в един предизвикателен и необикновен проект. Трябваше ли един световноизвестен диригент да ни покаже колко лесно се постигат привидно трудни неща с обединени усилия и добра воля? Може би трябваше! 

 

 

Снимки: Магдалена Петкова

Автор на статията:
Пламен Янков
0 коментара
fallback
fallback