IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
15:48 | 9 август 2016
Обновен: 15:09 | 29 септември 2024

Древен способ за рисуване върху вода показват в галерия Le Papillon

Изложбата на Анжела Минкова се открива на 11 август, а демонстрации ще има на 12-и, 15-и и 16-и

По материала работи: Слав Велев
Древен способ за рисуване върху вода показват в галерия Le Papillon

Древен способ за рисуване върху вода ще демонстрират във варненската галерия Le Papillon. Изложбата на Анжела Минкова се открива на 11 август, а демонстрации ще има на 12-и, 15-и и 16-и.

 

 

В експозицията са включени картини, изпълнени с тази нетрадиционна техника, която се нарича ебру. „Със средствата на две от най-трудните водни техники се опитвам да обуздая поне малко изумяващите с капризите си форми, които плуват и се разполагат както си искат върху водната повърхност. Да се опитам да съчетая хаоса с формата, за да си "прокарам" идеята. Да успея да "зърна" поне малко, как Абсолюта си играе и прави всичко единствено и неповторимо. Да разгадая как съм сътворена. Вероятно с любов, както се прави ебру“ – казва Анжела Минкова. 

 


Много поетичен е споменът на художничката за началото, за запознанството й с уникалната техника за рисуване върху вода. „Трябваха ми истински бои и напътствия. От Истанбул  си  купих натуралните оксидни пигменти  и необходимите инструменти, а съдбата услужливо ме заведе и при учител в ателие за ебру, където нарисувах и първото си лале.

 

 

Върнах се въодушевена  и се захванах  да сгъстявам  дестилирана вода с морски кадаиф, да приготвям с воняща волска жлъчка минерални пигменти  с така нужното търпение, че всички те да се превърнат във вълшебните боички, които разпръснати с четки от конски косми да плуват любовно върху огледалната повърхност на водата. А после с биз (инструмент подобен на шило за рисуване върху вода) и  гребен, движени от ръката и сърцето ми, да затанцуват дивно в безгранични промени на цветовете, взаимните им волни прегръщания на сближаване и разделяне. И при това без да потъват и се смесват една с друга“ – разказва Анжела Минкова.

 

 

 

 

 


Черно море
 

Коментари

Новини Варна