IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
17:05 | 4 август 2016
Обновен: 15:09 | 29 септември 2024

„Българските гласове от Сиатъл” закриват Междунарония фолклорен фестивал във Варна

За изявата си хористите се готвят цяла година

По материала работи: Юлиян Атанасов
„Българските гласове от Сиатъл” закриват Междунарония фолклорен фестивал във Варна

Тази вечер женски народен хор  „Българските гласове от Сиатъл”ще участва в закриването на Междунарония фолклорен фестивал във Варна. Хористите гостуват до 8 август в морската столица. На 5.08 певиците от състава ще посетят с.Солник , за да се потопят в  българския бит. Ще им бъде изнесена автентична фолкорна програма  и ще вкусят  характерната българска  кухня. На 6.08  в НЧ „Асен Златаров” ще се проведе работна среща съвместно с Женски народен хор „Цветница”  с диригент Атанас Илиев при читалището.  На тази среща ще бъде заучена песен от репертоара на „Цветница”,  а след това двата хора ще запеят песни от своя репертоар. Връзката на двата състава е в резултата от отдавнашно познанство между Атанас Илиев и  основателката на американския състав Мери Шерхарт, която известно време е била и хористка  в народния хор на Професионалния ансамбъл „Варна”. Хор „Българските гласове на Сиатъл“ и „Бански старчета“ заедно ще гостуват във Варна с концерт на 5 август от 19:00 ч. на сцена „Раковина“ в Морската градина. В програмата са избрани песни от различни фолклорни области на България. Женският певчески хор от Сиатъл се готви за това участие от близо една година. Някои от изпълненията ще бъдат акапелни, ще звучат няколко солови изпълнения и дуети. За концерта във Варна с българките от Сиатъл идва и американецът Майкъл Лоусън. От една година той изучава мелодиите за акордеон на 12 български народни песни. Другият инструменталист в състава е Милка Босилкова. Въпреки че нито една от певиците в „Българските гласове на Сиатъл“ не е професионален изпълнител, музиколози и фолклористи ги оценяват високо заради автентичното им звучене. „Това превръща този хор в съкровище на българската традиционна култура и мисия на Българския културен център в щата Вашингтон е да го съхраним и развиваме“, споделя Елка Русков – съпрезидент на Центъра за българско културно наследство в Сиатъл. 

 

Концертът на „Българските гласове на Сиатъл“ и „Бански старчета“ е продукт на дългогодишно познанство и приятелство между основателите на двата хора – Мери Шерхарт и Атанас Янчовичин. „Бански старчета“ се завърнаха преди месец от фестивала във Велес, Македония, а в годините имат участия в Австрия, Франция, Швейцария и други страни от Европа. През 30-годишната си история като мъжка певческа група, известна в цял свят с двугласното пиринско пеене, старчетата имат 11 албума, от които девет самостоятелни. През последните шест години към тях е създадена и младежка група, в която участват 15 момичета и момчета. Най-младият певец в „Бански старчета“ е на 6 години, а старейшината е на 70. 

 

Историята:

Любовта към българската народна песен, която, и според двата състава, е най-хубавата в света, е това, което събира една женска певческа група от българи, живеещи в САЩ с музиканти от пиринския край на България. Събира ги и една американка, която повече от 30 години не спира да проучва българския фолклор. Тя се казва Мери Шерхарт.

Мери Шерхарт се влюбва в българската традиционна култура през 1970 г., когато слуша концерт на ансамбъл „Коледа“ в Сиатъл. „Обикнах тази жизненост, прекрасните ви костюми и музиката, която разказва истории“, споделя диригентът на хор „Българските гласове на Сиатъл“. Завършила етномузикология и изкуства, през годините дирижира един смесен хор от българи и американци и един босненски певчески състав. Впоследствие открива точното време и хората, с които да създаде чисто женски хор, съставен от непрофесионални певици. 42 певици, които да израстват заедно, като  проучват и преживяват всяка песен и вървят по общ път. Този на българската общност в Сиатъл, щата Вашингтон. За участие в концерта във Варна ще пристигне по-голямата част от състава на „Българските гласове на Сиатъл“.

Мери идва в България за първи път като турист през 1975 г. През 1980 г. се връща отново и в продължение на няколко месеца изучава българския фолклор чрез опита на два състава от двата края на България – Варна и Банско. Това са ансамбъл „Варна“ от времето на Атанас Илиев и мъжката фолклорна група на ненадминатия Иван Мацурев.

Коментари

Новини Варна