IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
10:37 | 3 август 2016
Обновен: 15:21 | 29 септември 2024

Почина нобеловият лауреат Ахмед Зуил

Той беше определян като "бащата на фемтохимията"

По материала работи: Пламен Янков
Почина нобеловият лауреат Ахмед Зуил

Нобеловият лауреат Ахмед Зуил, наричан "бащата на фемтохимията" е починал на 70-годишна възраст, предадоха Ройтерс и ДПА, позовавайки се на египетската държавна телевизия. Причината за смъртта му не се съобщава. 


 
Ахмед Зуил е роден в Египет, живял е и е работил в САЩ и е натурализиран американец от 1982 г. Той е единственият носител на Нобеловата награда за химия за 1999 г. Престижното отличие му е присъдено за доказателството, че е възможно с бързодействаща лазерна техника да се наблюдава движението на атомите в една молекула в процеса на химична реакция.


Зуил е автор на около 600 научни публикации и 16 книги. Има заслуги в разработването на четириизмерната електронна микроскопия. 


 
Ахмед Зуил е роден на 26 февруари 1946 г. в Даманхур. Получава бакалавърска и магистърска степен в Александрийския университет. По-късно се мести в САЩ. Завършва докторантура в университета на Пенсилвания, след което специализира в Калифорнийския университет в Бъркли. От 1976 г. работи в Калифорнийския технологичен институт. Преподавал е химия и физика. Зуил е натурализиран американец от 1982 г. От април 2009 г. е член на Съвета по наука и технологии към президента на САЩ Барак Обама. Малко по-късно става един от първите посланици на американската наука в Близкия изток. 

 

Нова тв

Коментари

Новини Варна