Варна 12°
fallback
Култура
14:37 | 2 август 2016
Обновен: 05:38 | 3 октомври 2024

Иван Портних: Фолклорният фестивал във Варна създава несравнимо настроение

Участниците в 25-ото юбилейно издание на проявата гостуваха в общината

По материала работи: Слав Велев

Международният фолклорен фестивал във Варна създава настроение, което е несъпоставимо с емоциите, които носят другите прояви в града ни. Това каза кметът Иван Портних на среща с участниците в 25-ото юбилейно издание на традиционното събитие. Той отбеляза, че фестивалът е ключов за богатата културна програма на града през лятото. 

 

Във Варна от май до края на септември се провеждат над 35 фестивала. 25-ото издание на Международния фолклорен фестивал започна на 31 юли и ще продължи до 4 август. В него се включват състави от 8 страни. Концертите са всяка вечер на сцената на Летния театър. Участниците в проявата ще покажат изкуството си и пред жителите на варненските квартали „Вл. Варненчик“ и „Младост“, както и пред гостите на курорта „Златни пясъци“. Мотото на фестивала е „Да бъдем заедно, да останем завинаги приятели“. 

Иван Портних връчи на представители на 8-те фолклорни състави плакети и подаръци за спомен от Варна. Той покани всички отново в морската столица догодина, когато градът ще е Европейска младежка столица. „Надяваме се да споделите с нас богатия събитиен календар, който подготвяме за 2017 г. Европейска младежка столица е титла, с която се гордеем, гордеем се и с нашите млади хора, защото вярваме, че те носят огромния потенциал на града ни“ – каза още кметът Портних. 

 

Участниците в Международния фолклорен фестивал отбелязаха, че са останали приятно изненадани от това, че по улиците на Варна са срещнали много усмихнати хора. „Това е второто ни гостуване в България, но първото във Варна“, споделиха представителите от Колумбия и Чили. Чилийският състав е представил преди това изкуството си във Велико Търново. Групата е от столицата Сантияго и пресъздава фолклор от северната част на страната. Представителите от Кипър се похвалиха, че тяхната асоциация е много дейна, а един от последните им проекти е проучване на взаимоотношенията между гръцката и турската част на Кипър. От Украйна са най-професионалните участници през тази година, отбелязаха организаторите на фестивала. Вече 30 години те работят с филхармонията в техния град. „За нас е удоволствие да популяризираме дружбата между народите чрез изкуството и танците. Искаме да пожелаем на всички участници във фестивала мир и приятелство до края на света“ – казаха гостите от Украйна. Съставът от Грузия, който тази година гостува на Международния фолклорен фестивал във Варна е училищен ансамбъл от Тбилиси. „За нас е чудесно, че тук срещаме хора от целия свят, сприятеляваме се с доста от участниците“, казаха те. Представителите на Словакия са от североизточната част на страната. Те се похвалиха, че ансамбълът им тази година празнува 60-годишен юбилей. „Радваме се, че можем да споделим с варненци културното наследство на нашата страна“ – казаха гостите от Словакия. Сръбският състав на фестивала тази година е от столицата Белград. Ансамбълът е създаден през 1945 г. като организация на млади хора, любители на танцовото изкуство. Днес в него членуват над 500 души, разделени в няколко направления – танцов ансамбъл, оркестър, хор и детска школа за фолклорни танци. Своеобразни домакини на фестивала са певците и танцьорите от ансамбъл „Варна“. „За 56-те години през които съществува ансамбълът сме гостували в много точки на света, но винаги се радваме, когато дойде време за нашия фестивал, имаме го като собствено дете“ – каза Юлиян Станев, художествен ръководител на ансамбъл „Варна“. Той подчерта, че проявата в морската столица е сред най-авторитетните в страната в сферата на народното творчество.

Полина Петрова Снимки Община Варна

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback