IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
17:21 | 28 юли 2016
Обновен: 15:08 | 29 септември 2024

Бразилка и французин спечелиха Балетната олимпиада във Варна

Утре вечер е галаконцертът на лауреатите в Летния театър

По материала работи: Слав Велев
Аманда Гомеш от Бразилия е носителката на златния медал в категория "старша възраст" при девойките.

Аманда Гомеш и Бразилия и Пол Марк от Франция заслужиха златните медали от 27-ия международен балетен конкурс във Варна. Те спечелиха призовите места съответно при девойки и младежи в категория „старша възраст“. Освен медал и диплома Аманда Гомеш и Пол Марк  ще получат по 3000 евро.

 

Пол Марк от Франция впечатли журито.

 

По две са отличията за второ място и при младежи и при девойки. Джой Анабел Уомак от САЩ, Саека Шираи от Канада, Хорхе Хавиер Лопез Барани от Куба и Юе Ши от Канада са носителите на сребърните медали. Бронзовите отличия при девойките старша възраст са три - за Йонаджае Чо от Корея, Асами Накашима  от Япония и Елена Свинко от България. При младежите третите награди са две – за Сунуо Лий от Корея и Юя Омаки от Япония. 


В категория младша възраст отличие първа степен заслужиха Лу Яа Шпихтиг от Швейцария и Уилям Джаксън Бекъм от САЩ. Отличие втора степен при девойките е  за Рина Канехара от Япония, а при младежите отличените са двама – Джун Масуда от Япония и Сеу Ким от Корея. Отличие трета степен заслужи Коеун Лий от Корея, а при младежите не беше присъдено. 


Със специалната награда на името на маестро Емил Димитров ще бъде удостоен Лу Яа Шпихтиг от Швейцария. Отличието за артистично присъствие на сцената на Летния театър е за Даниеле Коста от Италия. 


Това реши международното жури с председател Владимир Василиев – единственият носител на Гран При в историята на конкурса. „Вие задължавате следващите след вас да бъдат добри поне колкото вас“ – обърна се към призьорите Владимир Василиев. 


Галаконцертът на лауреатите от балетната олимпиада е утре вечер, на сцената на Летен театър, от 20,30 ч. „Станахме свидетели на един силен и вълнуващ конкурс. Вярвам, че неговото 27-о издание защити поставените от неговите основатели високи критерии и съм убеден, че на гала концерта ще видим току-що родените нови звезди на световния балет “, отбеляза Димитър Димитров – председател на УС на фондация „Международен балетен конкурс – Варна“. „Този конкурс беше много по-силен и по-оспорван от предишния и това не е само мое мнение. Разбирате колко беше трудна работата на журито, но с чест издържахме това изпитание“ – каза още Владимир Василиев.


На 30 юли ще бъде супер галаконцертът, в който ще се включат лауреати от различни издания на балетния конкурс. 


Черно море
 

 

Коментари

Новини Варна