Варна 15°
fallback
Култура
14:43 | 25 юли 2016
Обновен: 07:38 | 3 октомври 2024

Концерти на границата с класиката предлага Международният музикален фестивал

Утре вечер Васил Петров излиза на сцената на Фестивалния и конгресен център

По материала работи: Слав Велев

„На границата с класиката“ е модулът на Международния музикален фестивал „Варненско лято“, който привлича най-много публика, въпреки че е включен сравнително от скоро в програмата на авторитетната проява. През тази година той се провежда от 25 до 27 юли. Стартът тази вечер е с концерт на Антони Дончев и неговия театрален джаз бенд в Градската художествена галерия от 19 часа. Голяма част от програмата е от музика, композирана за различни театрални постановки и игрални филми. 

Утре вечер от 19 часа във Фестивалния и конгресен център е концертът на Васил Петров с Варненския камерен оркестър. След създаването на оркестъра през 2004 г. неговият ръководител Ганчо Ганчев не се ограничава до класическия репертоар, а подготвя стилни проекти с джаз, етно и поп изпълнители. Концертът на Варненския камерен оркестър в рамките на тазгодишния Международен музикален фестивал ще е с Васил Петров, известен като „българския Франк Синатра“. 

 

 

Васил Петров

 

Най-темпераментната проява е запазена за последния ден от модула „На границата с класиката“. Концертът на Шандор Яворкай и приятели ще е на 27 юли от 19 часа, отново във Фестивалния и конгресен център. Програмата съчетава чардаш и циганска музика с познати на публиката творби на Бах, Паганини, Лист, Брамс и др. Виртуозът на цигулката Шандор Яворкай е известен с изключителния си импровизаторски талант . Артистичен и емоционален той с еднаква страст свири, както Бах и Паганини, така и унгарски чардаши и цигански напеви и приковава вниманието на публиката като магнит. Яворкай е възпитаник на Виенския университет по музика и сценични изкуства.

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback