IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Култура
16:25 | 20 юли 2016
Обновен: 15:07 | 29 септември 2024

4-ма българи продължават напред в балетната олимпиада

Общо 44 балетисти са допуснати до втори тур

По материала работи: Слав Велев
17-годишната Илиана Йотова е българската представителка в категория "младша възраст".

Четирима българи продължават във втория тур на балетната олимпиада във Варна. 27-ото издание на международния конкурс беше открито на 15 август. 44 от общо 155-те балетисти, които се явиха, бяха допуснати до втори тур. Журито с председател проф. Владимир Василиев допусна напред 13 участника в категория "младша възраст" и 31 - в "старша възраст". Най-многобройни във втория тур ще бъдат групите на Япония – 8 състезатели и Корея – 7 състезатели. 17-годишната Илиана Йотова от София е българската представителка в категория "младша възраст".

 

 

 

Любопитно е, че грацията е завършила с отличие Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ и съчетава с лекота точните науки и танца. В категория "старша възраст" България във втория тур ще представят Юри Кудрявцев, Константин Ткачи и Елена Свинко.
 

По 2-ма състезатели в старша възраст се класират от Франция, Канада и Аржентина. С по 1 състезател в някоя от двете категории продължават Китай, Белгия, Швейцария, Италия, Бразилия, Турция, Куба, Унгария, Чехия.
 

Вторият тур на балетната олимпиада започва тази вечер от 21:00 в Летния театър. 44-мата класирани състезатели ще се представят с класически и съвременен танц. Вторият тур продължава до 24 юли, а третият е на 25-и и 26-и. 
 

Международният балетен конкурс във Варна е първият в света професионален балетен конкурс. съорганизатор на проявата е община Варна. Форумът се провежда с подкрепата на Министерството на културата на Република България. Патрон на 27-то издание е вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова. Балетната Oлимпиада е под патронажа на UNESCO и генералния директор на световната организация Ирина Бокова. 


Черно море
 

Коментари

Новини Варна