IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Култура
17:05 | 19 юли 2016
Обновен: 15:07 | 29 септември 2024

Съборът в Рожен се превърна в машина за пари

Скромен обяд струва 34 лева

По материала работи: Слав Велев
Съборът в Рожен се превърна в машина за пари

Само преди няколко години роженския събор, магията на родопа планина, беше един от най-обичаните летни фестивали.  Десетките хиляди посетители се радваха на традиционна българска музика и на омагьосващите танци на фолклорните групи. Участниците разкриваха душата си на сцената и го правеха с желание и гордост. За съжаление, от две-три години насам фактите говорят друго.

 

Миналата година посетители се оплакаха, че престижният фестивал се е превърнал в селски панаир.  Други присъстващи го описват като голям бит пазар, с разпънати сергии. На щандовете се срещали „маркови“ часовници, щамповани тениски, чорапи, детски играчки и други предмети, които нямат връзка с българския фолклор. Различни развлекателни съоражения като виенски колела, стрелбища и блъскащи се колички се борят за вниманието и парите на посетителите.

 

Тази година съборът пропада още повече. Цените на сергиите могат да се сравнят с тези в моловете или в скъпите ресторанти.  34 лева- толкова струва скромен обяд в пластмасови чиниики в едно от „капанчетата“ в близост до сцената на фестивала.  Цената на пилешката пържола варира от 10 до 12 лв, в зависимост от това колко близо до сцената искате да си я похапнете. Може би, най-дразнещия факт, обаче, е това че цените не са написани и към обяда си получавате изненадващата сметка.

 

Хората харесваха този събор, защото той показваше прелестите на родината ни. Космическия глас на Валя Балканска може да накара всеки българин да настръхне от гордост и възхищение. За съжаление, обаче, тази година тя обяви, че не желае да участва в събора повече. Според феновете на фестивала, отказът и ще „пропъди“ и малкото почитатели на ежегодното събитие.

 

Според  фейсбук поста на Златан Ибрахимович, който за втора поредна година участва в събора,  Валя Балканска и каба гайдите са най-големите атракции на фестивала. „На Родопската вечер имаше може би 50-60 000 души , на хората по 30 000 че и нагоре души се въртяха до 5 сутринта . Тази година за 3те дни дали имаше 50 000 души посещаемост и веселието на събора приключи в събота в 00:00 часа . Без Валя Балканска догодина това нещо ще е една слабоспотена безмислица с цигански шарки . Нещо красиво което бе пълно с положителна енергия и усмихнати хора бе много успешно циганизирано и умърсено .ЧЕСТИТ СБОР“ – споделя той.

 

Дана Момчилова

стажант-репортер

Коментари

Новини Варна