IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Култура
10:05 | 17 юли 2016
Обновен: 15:07 | 29 септември 2024

„Музикални сувенири“ - изложба на Мария Зафиркова в Галерия 8

Откриването е във вторник, 19 юли от 18.00 ч.

По материала работи: Юлиян Атанасов
„Музикални сувенири“ - изложба на Мария Зафиркова в Галерия 8

Осемнадесет съвсем нови живописни творби, посветени на джаза и Музикалния фестивал „Варненско лято“, ще покаже в Галерия 8 художничката Мария Зафиркова. Откриването е във вторник, 19 юли от 18.00 ч.Изложбата закачливо е озаглавена „Музикални сувенири“, заради тематиката и размерите на творбите, три от които се доближават до средния формат, а останалите петнадесет са миниатюри. Изпълнени са в техниката акрил върху платно, с вграждане на отделни колажирани детайли в някои от произведенията.Колоритът на изложбата е пестелив, почти монохромен, преобладаващо черен, което е любимият цвят на авторката и тя щедро го ползва в своето творчество. Заглавията на картините са обобщаващи – трите средно форматни са наречени „ХХХ“, а останалите са обединени в общото название „Петнадесет капки дъжд“.

 

Мария Зафиркова е получила своето образование в Художествената гимназия, София и Висшето художествено-промишлено училище в Прага, където се дипломира със специалност „Дизайн на стъклото “ в класа на известния професор Либенски. Има десетки самостоятелни и колективни изложби във Варна, Русе, Велико Търново, Хасково, Добрич, Пловдив, София, а също и в Унгария, Холандия, Финландия, Корея и САЩ. Работила е като график дизайнер в списанията „Морски свят“ и „Мойра“, а от 1991 година е съосновател на най-известното във Варна студио за графичен дизайн „Сталкер“.

 

Джазът е музикалното пристрастие на Мария Зафиркова и постоянно нейно вдъхновение. Предстоящата изложба е естествено продължение на предишни проекти, свързани с музиката, един от които е „Моите джаз икони“ – серия от постери - портрети на световни джаз музиканти.

„Моите джаз икони“ е динамичен проект, стартиран от Димитър Трайчев, в който по-късно се включва и Мария Зафиркова, доразвивайки го с потретите на световни женски имена в джаза, като Eла Фицджераллд, Били Холидей, Сара Воон и други.Творбите от най-новата изложба на Мария Зафиркова ще бъдат едно чудесно визуално допълнение към ежегодния варненски джаз фестивал, който се провежда в края на юли.

Коментари

Новини Варна