Варна 22°
fallback
Култура
15:20 | 14 юли 2016
Обновен: 09:30 | 3 октомври 2024

Организират балетна гала за # Варна 2017

Снимка на маестро Емил Димитров поставят на сцената на Международния конкурс тази година

По материала работи: Слав Велев

Балетна гала с участието на големи имена от световната сцена, ще бъде организирана през 2017 г. по повод Варна – Европейска младежка столица. Това обяви заместник кметът Коста Базитов на пресконференцията по повод откриването на 27-ото издание на Международния балетен конкурс. Тази година състезанието е наречено „олимпиада“. „Изключително ми допадна тази формулировка, защото в термина олимпиада“ се съдържат послания, свързани с доброволното участие, което едновременно има оценка на признание, съдържа се и идеята за мира, затова не е случайно, че конкурсът тази година се провежда освен под егидата на вицепрезидента Маргарита Попова и на генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова“, коментира Коста Базитов. Той разкри още, че от общината обмислят във Варна да бъде изградена алея в памет на хората, допринесли за развитието на града през годините, по подобие на Алеята на възрожденците. „Основателят на Международният балетен конкурс маестро Емил Димитров със сигурност ще намери място сред тези знакови за Варна имена“, обеща Коста Базитов. Той коментира, че ангажираността на общината с провеждането на знаковия балетен форум се е превърнала в традиция през годините. Събитието се организира и с подкрепата на Министерството на културата. 

През тази година в Международния балетен конкурс се включват 155 изпълнители от 35 страни. България ще бъде представена от 15 участници, 7 от които чужденци, които ще се състезават от името на България. По време на пресконференцията преди началото на 27-ото издание на проявата беше споделена идеята по своеобразен начин да бъде почетен създателят на Международния балетен конкурс – маестро Емил Димитров, който вече не е между живите. Предложението е да му се даде възможност „да гледа“ изпълненията на балетистите, като на сцената бъде поставена негова снимка.

 

 

 

 

 

 

 

Решението ще бъде взето от неговите наследници Димитър Димитров –председател на фондация „Международен балетен конкурс“ и София Димитрова – художествен директор на проявата. 

И тази година, за трети пореден път ще бъде връчена наградата за най-талантлив млад артист, на името на маестро Емил Димитров. В първия тур на надпреварата, който ще продължи до 19 юли участниците ще представят класическа хореография. Вторият и третият тур ще са за класическа и съвременна хореография. Официалното награждаване на лауреатите ще е на 29 юли, след което ще е галаконцертът на наградените тази година балетисти. На 30 юли ще е супергалаконцертът, в който ще вземат участие лауреатите от предишни издания – Марта Петкова и Никола Хаджитанев от България, Кадир Окурер от Турция, Раста Томас от САЩ, Микола Городиский от Украйна и Сара Ренда от Италия.

Председател на журито ще е проф. Владимир Василиев – единственият носител на голямата награда през повече от половинвековната история на конкурса, определян от критиката като Бог на балета. „И тази година ще спазим традицията, на която инициатор беше маестро Емил Димитров – да каним бивши лауреати на Международния балетен конкурс като част от журито. Тази година имаме четирима такива представители – Максимилиано Гера от Аржентина, Ерик Вю-Ан от Франция, Аурора Бош от Куба и Маша Илиева.  Аурора Бош ще преподава и в международната балетна академия, която е част от съпътстващата програма. Членове на журито тази година ще са още доайенът на българския балет проф. Петър Луканов, Сара Нора Кръстева – директор на националната трупа на Софийския балет, проф. Елдар Алиев и др. Това са имена, признати от световната балетна общност, хора с изключително признание и таланат, на чиито плещи ще падне трудната и много деликатна мисия да открият в младите дарования бъдещите звезди. Трябва да ви кажа, че това е нещо изключително трудно и отговорно“ – обяви  художественият директор на балетната олимпиада София Димитрова. 

 

 

 

 

За откриването на конкурса утре вечер се очаква да пристигне вицепрезидентът на България Маргарита Попова. 

Полина Петрова Снимки Пламен Гутинов  

Още по темата: 155 балетисти от 35 страни се включват в балетната олимпиада във Варна

Великият Владимир Василиев начело на журито на балетната олимпиада

Изградиха нов под на сцената на летния театър

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback