IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Култура
16:07 | 10 юли 2016
Обновен: 15:06 | 29 септември 2024

Учредиха специална награда на името на Едуард Пенков

Ще бъде връчвана на Международен екслибрис конкурс във Варна

По материала работи: Юлиян Атанасов
Учредиха специална награда на името на Едуард Пенков

В началото на 2016 година ни напусна един невероятен творец, майстор на екслибриса и художник от световна величина – Едуард Пенков. Отчитайки неговата значимост като автор и по предложение на Артистичния директор на Конкурса г-н Юлиан Йорданов, Организационният комитет на Международен Екслибрис Конкурс Варна реши да учреди специална Награда за особени творчески постижения на името на Едуард Пенков. Второто издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна ще се проведе от 18 август до 28 септември 2016 г. в Арт Галерия Ларго. Той е носител на много награди за графиките и екслибрисите си. Створчеството си Еди утвърждаваше престижа на българската екслибрис школа като една от най-добрите в света – казва за него галеристката Нели Вълчева -  изпълнителен директор на Международния Екслибрис Конкурс. Творбите на Едуард ще останат в световната съкровищница на изкуството. Идеята е подкрепена от семейството на Едуард, което дарява негова творба като материален израз на наградата за това издание. От този момент нататък при всяко издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна ще бъде давана специална Награда на името на Едуард Пенков.

 

Едуард Пенков (1962 – 2016) е роден на 7 януари 1962 г. в Ловеч. Член на СБХ, секция Графика. Има над 10 самостоятелни изложби и много награди за графиките си - регионална награда за графика на Национален конкурс „Алианц България“ (2009), втора награда в Международен Екслибрис Конкурс Анкара (2007) и др. Носител на ежегодната персонална награда „Ловешки меч 2002” за стойностни постижения в областта на културата. Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд Култура. Повече информация за Международен Екслибрис Конкурс Варна можете да намерите на неговия сайт: www.exlibris-competition-varna.org.

Коментари

Новини Варна