Варна 22°
fallback
Култура
09:14 | 10 юли 2016
Обновен: 12:20 | 3 октомври 2024

Изложба с пана от топено стъкло и бижута откриват днес

Ефектни пана, часовници, съдове и накити

По материала работи: Юлиян Атанасов

Приложничката Диана Раданова запечатва духа на морето в художествено топено стъкло, от което създава ефектни пана, часовници, съдове и накити. Това е изложбата "Море на времето", която се открива днес - 10 юли от 18.30 часа във варненската галерия "Юка". Темата на колекцията значи много за Диана, чиято фамилия е свързана с морето и има традиции в преживяването на срещата с него като летен празник на природата.

 

Годините приключения с каравана по тайните запазени кътчета на нашето Черноморие, приятелските сбирки на дюните и сутрешното плуване като начин на живот през сезона са малка част от обживяването на морето за големия род на приложничката.Това е 8-а поред изложба на Диана, но за нея тя е много специална заради юбилея, който посреща в деня на откриването й.

 

С тази изложба казвам на всички приятели – да, моята любов към стъклото не дойде рано, но пък ме завладя изцяло и вярвам, че е завинаги. Топеното стъкло – фюзинг технологията – ме предизвиква постоянно да експериментирам с нови техники, да опитвам различни начини, по които изразявам идеите си, да хвърлям отново и отново стъклените късове в пещта, докато не се случи магията на претопяването – не само във физическото състояние на стъклото, а и в замисъла. Защото огънят винаги има собствен план как да развие моите идеи, казва Диана.

 

Диана Раданова е родена на 10.7.1966 г. във Варна, завършва Първа езикова гимназия с немски език, а след това икономика и управление на търговията в Икономическия университет Варна. Към художественото топено стъкло се насочва в последните 5 години. В тънкостите на фюзинг технологията я посвещава големият български маестро на стъклото проф. Данаил Николов. Обучението при него променя живота й и я превръща в активно работещ професионален приложен артист. Изложбата ще остане във Варна до 10 август.

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback