Варна 22°
fallback
Култура
16:59 | 7 юли 2016
Обновен: 12:09 | 3 октомври 2024

Изложба на мариниста Георги Велчев ще гостува в София

100 творби на класика ще бъдат експонирани в Националната галерия – Двореца

По материала работи: Слав Велев

Изложба, посветена на класика на морския пейзаж Георги Велчев ще гостува в Националната галерия – Двореца в столицата. Около 100 творби ще бъдат експонирани на първия етаж на галерията от 14 юли до 28 август. Инициативата е на Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна и нейния филиал - Художествен музей „Георги Велчев“.

До края на миналия век творчеството на художника маринист е малко познато на ценителите на изкуството. Произведенията му придобиват популярност след 1996 г. с възстановяване на музея. Изложбата в Националната галерия е първото значимо представяне на творчеството му в столицата след неговата смърт през 1955 г. 

Художникът е роден през 1891 г. във Варна. Част е от кръга творци, които в началото на миналия век опитват да се противопоставят на традиционния реализъм и да внесат в българското изкуство обновителна художествена и интелектуална енергия от европейския модернизъм.

От 1920 г. до 1922 г. Велчев живее в Париж. През 1923 г. е в Германия, пътува и рисува в планините на Тирол, посещава и Италия. От 1924 до 1932 г. живее в Ню Йорк, където прави осем изложби. Икономическата криза в САЩ го принуждава да се завърне в България, в родната си къща във Варна, където остава до края на живота си. Той пътува много – в села и градчета, в планински и крайморски места и пресъздава в картините си поезията на слънчевите дворове, на открехнатите стари вратници, на мостове и чешми, на селски и градски къщи и улици.  Но най-силно е привлечен от морето и от сблъсъка му със самотния скалист бряг. В тези пейзажи на Георги Велчев витае особено напрежение, някакво драматично предчувствие, а понякога и символистичен  дух.  

Неразбран и отхвърлен от тогавашното общество, творецът умира беден и изоставен на 16 април 1955 г. на 64-годишна възраст. Най-известният му автопортрет от 1948 г. показва зрял, изпълнен с достойнство и воля творец, в чийто поглед се таи скептицизъм и разочарование.    

           Музеят на Георги Велчев съществува от 1961 г., когато родната къща на художника и около 240 негови творби са  дарени на града от брат му Владимир Велчев и сестра му Павлина Велчева. След продължителен период, в който музеят не функционира, в 1996 г. той е възстановен и обновен изцяло от изкуствоведа Румен Серафимов. Тогава за първи път са показани творбите, създадени във Франция и Германия между 1920 г. и 1924 г., които представят художника в по-различна и истинска светлина. През 2008 г. музеят става филиал на Художествена галерия „Борис Георгиев”  – Варна.

Черно море

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback