IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Култура
16:55 | 4 юли 2016
Обновен: 15:05 | 29 септември 2024

Лятна читалня организира РБ „Пенчо Славейков“ през август

Акцентът в подбора на заглавията през тази година са книги от съвременни български автори

По материала работи: Слав Велев
ЕМИЛИЯ МИЛКОВА И ДАНИЕЛА КАНЕВА (ОТ ЛЯВО НА ДЯСНО) представиха акцентите в подбора на заглавията за лятната читалня, която ще функционира във фоайето на библиотеката през август.  Снимка Пламен Гутинов

Лятна читалня във фоайето на основната си сграда организира Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ за трета поредна година през август. „Оказа се, че много хора идват да си вземат книги през лятото, както варненци, така и туристи и гости на града. Затова решихме да им дадем възможност с тази символична книгозаемна във фоайето, която придоби популярност като лятна читалня. Изборът е по-ограничен, но сме се постарали на разположение на читателите да бъдат най-оборотните заглавия – криминалета, фентъзи, любовни романи“ – обяви директорката на РБ „Пенчо Славейков“ Емилия Милкова. 


Акцентът в подбора на заглавия за лятната читалня през тази година са книгите от съвременни български автори. „Забелязахме, че през летните месеци си идват много варненци, които вече не живеят в страната, идват заедно с децата си и търсят книги от български автори. Надяваме се, че с нашата селекция ще удовлетворим тяхната потребност да съхранят у себе си пламъка на българската култура, което е и нашата основно мисия“ – отбеляза Даниела Канева от отдел „Книгозаемане“. „Напоследък масовият читател се ориентира все повече към теми свързани с Варна в исторически план. Надявам се това да е вълна на носталгия, на завръщане към родното, която ще завладее всички“ – допълни Емилия Милкова. 
 

Лятната читалня във фоайето на библиотеката ще работи от 1 до 24 август от 8,30 до 17 часа. Тя разполага със 10 седящи места, в които хората ще имат възможност да преглеждат ежедневно пресата. На разположение във фоайето на библиотеката ще е и електронната система за самостоятелно заемане на книги, както и инфоцентърът на РБ „Пенчо Славейков“.


В последната седмица на август библиотеката няма да работи, за да може да бъде подготвена и основната сграда за активния сезон от 1 септември.


През летните месеци в РБ „Пенчо Славейков“ се извършва специализираната профилактика на фонда. „Това е много трудоемък и отговорен процес, колегите вече са започнали, но основната офанзива ще е през август. Трябва да бъдат прегледани всички заглавия, които са амортизирани по една или друга причина и да бъдат отчислени. Ще бъдат отчислени също така заглавия, от които имаме по повече от 5 екземпляра, а те вече не се търсят толкова, като разбира се във фонда ще остане поне един. Малка част от отчислените книги, които са подходящи да бъдат използвани като съдържание и физическа цялост, ще бъдат предоставени на други библиотеки, останалите ще бъдат предадени за вторични суровини. Цялата дейност е обект на стриктен контрол, не си позволяваме да се лишаваме с лека ръка от книгите във фонда“ – каза още Емилия Милкова. 


Полина Петрова

Коментари

Новини Варна