Варна 22°
fallback
Култура
18:46 | 27 юни 2016
Обновен: 14:18 | 3 октомври 2024

С акварелно трио галерия „Арт Маркони” посреща July Morning

Клементина Манчева, Иван Додов и Костадин Георгиев/Калки/ показват нови творби

По материала работи: Юлиян Атанасов

В навечерието на July Morning галерия „Арт Маркони“ представя акварелна изложба на трима художници - Клементина Манчева, Иван Додов и Костадин Георгиев/Калки/. За да ги представи, галеристката Ваня Маркова казва: „Акварелът е възможно най-свободната и изливаща се с лекота техника. Тя носи първоначалния импулс от начеването на творбата до нейният завършек. При нея идеята, вътрешната нагласа и творческо нетърпение не могат да се изгубят в превода, защото технологичният процес позволява да се овладее и съхрани темпото на екзалтацията. Не случайно и тримата автори, носещи в себе си свободния дух, са избрали акварелът, като своя изразна техника.”

 

Не случайно е избрано и заглавието на тази изложба, както и денят за откриването й. В съзнанието на всеки July Morning се свързва с хипитата, с известната песен на на английската рок-група Юрая Хийп от 1971 г. July Morning – „Юлско утро“), със заряда на протеста. Тримата автори прегръщат идеята на българският музикант и продуцент, фронт мен на Сънрайз - Георги Мархолев за това, 1ви Юли - July Morning, да бъде обявен за ден на Свободният дух в България. Идеята  датира от 2010 г, като е направено предложение на Европейският парламент да бъде провъзгласен празникът за Ден на Свободният дух въобще като Светла идея, идваща от България! Подкрепена от легендарният Кен Хемсли, автор на повечето песни на Юрая Хийп, който с Георги Мархолев и Сънрайз е реализирал 25 концерта в България и от Дипломатическият институт към Министърът на Външните работи, както и от многобройни почитатели на светлината и свободният дух, тази идея наистина е уникална и българска. Тя ратува за пръв път да има празник, започнал от песен, оцелял повече от 35 г. и продължаващ да обединява хора от всякаква възраст със своят свободен дух,  изразяващ се във всички форми на изкуството, любовта и позитивизма.

 

 

Тандемът Клементина Манчева – Иван Додов загатнаха в миналогодишното си гостуване своята пристрастност към музикалната тема с изложбата  „adagio И allegro ЗА aqua color”. Присъединяването  на Костадин Георгиев/Калки / е приятна изненада, както и факта, че освен към  музиката той е привлечен и от акварела.

 

Клементина Манчева много енергично и категорично се налага в акварелната техника, запазвайки свой специфичен разпознаваем рисунък. На фона на ярката, жизнерадостна и бликаща, подобно празнични фоерверки живопис на Иван Додов, нейните творби носят известна сдържаност, лаконичност, събиране и обръщане към  себе си в дълбочина. Ако при Иван Додов жегата и пъстроцветието се усещат във всяка тоналност, то при Клементина горенето е вътрешно и само контраста на детайлите загатва онази стаена страст с която са заредени.  Трудно мога да определя от няколкото творби на къде ще поеме Калки, вероятно неговата лична философия обърната към Изтока, винаги ще бележи картините му с известна мистичност и извисеност.

 

Със сигурност изложбата ще е едно интересно предизвикателство, както за самите автори, да усетят енергията на творбите си в едно пространство, обединени от прекрасна идея, така и за почитателите на тяхното изкуство. А галерия „Арт Маркони“ не просто ще я приюти, а ще присъедини този естетически оазис и приятелите му, отваряйки широко вратите и сърцето си за Светлината и Свободния дух. Изложбата се открива на 30 юни от 18.30 часа.

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback