Варна 22°
fallback
Култура
16:28 | 27 юни 2016
Обновен: 14:25 | 3 октомври 2024

Днес откриват изложба на варненската художничка Дария Василянска

Творбите ще бъдат изложени до 10-ти юли

По материала работи: Пламен Янков

Изложбата "Картини от хартия" на варненската художничка Дария Василянска ще бъде открита тази вечер от 18:00 часа Градска художествена галерия във Варна. Творбите ще бъдат изложени до 10-ти юли.

 

"Човекът е моят обект за неизменно вглеждане в неговите състояния и житейски ситуации, неизчерпаема тема за фигуралните композиции, които са основното ми занимание. Аз живея с моите изображения и понякога разговарям с тях в самотата на ателието. Те са като мои деца, защото аз зная как се зараждат и постепенно стигат до своя образ. Обичам ги, въпреки че понякога са третирани леко иронично, а в последно време се появяват и страховито-сатирични образи. Трудно се разделям с картините си и сега, когато от години никой не ги купува, парадоксално съм доволна, че са край мене, въпреки че са задръстили ателието. Мечтата ми е все още жива – да стане чудо и те да намерят достатъчно място и да бъдат достъпни за хората, които имат нужда от тях.", споделя художничката.

 

Дария Василянска е родена на 28 ноември 1928 г. във Варна. През 1955 г. завършва живопис при проф. Илия Петров в Националната художествена академия в София. Работи като свободен художник кавалетна живопис, сценография, монументално–декоративна стенопис и декоративно приложни проекти. Нейни творби  са притежание на 23 държавни художествени галерии в България, различни институции и частни лица в страната и чужбина. Живее и работи във Варна.

 

 

Автор на статията:
Пламен Янков
0 коментара
fallback
fallback