Варна 22°
fallback
Култура
11:58 | 22 юни 2016
Обновен: 14:12 | 3 октомври 2024

"Гласът на сърцето", чут от Петър Пенчев представя галерия "Арт Маркони"

Вижте сборника новели и стихове на премиерата му довечера в 18.30 часа

По материала работи: Юлиян Атанасов

"Гласът на сърцето“ се казва сборникът новели и стихове  на Петър Пенчев, който днес ще бъде представен в галерия "Арт Маркони". За него галеристката Ваня Маркова казва: „За всеки от нас, през различните периоди от живота ни, Пътят е различен. Понякога криволичещ между безкрайни поля и гори; друг път - минаващ през хълмове и върхари; а често той се губи в облаци и мъгли и когато ти се струва, че няма продължение, слънцето отново огрява и за щастие, те опровергава. И всеки е щастлив по различен начин. Житейският път на поета и писателя Петър Пенчев, който заедно със своята редакторка, Връбка Попова гостува на Клуба на дейците на културата и Дружеството на писателите Хасково, е също толкова разнообразен и пълен със събития и радости, с премеждия и болки, с любов и признание“.

 

Роден в Стара Загора, потомък на два наглед толкова различни рода/ по бащина линия- северняк, по майчина - тракиец/, той наследява силата и добрите качества и от двата рода. Това се е отразило както в житейското му ежедневие, така и в цялостното му творчество - изключително богато в жанровото си разнообразие, пъстро от чувства и преживявания, от надежди и мечти. В нежната си интимна лирика той извайва с думи образът на любимата жена както умелият скулптор извайва заоблените форми на женското тяло, като при това, не спира да мечтае за любов, да й се възхищава и отново, и отново да я желае:

 

" Уча се да стъпвам много тихо,

за да почувстваш моето присъствие

едва когато до гърдите ти притихна

и те докосна със треперещите пръсти...

 

Или пък... Искам да пристигна като птица -

под ангелското ми крило да се събудиш.

Устните ти да погаля със ресници

и отново да познаем чудото...

 

Това е едно от стихотворенията, включени към последната книга на Петър. А първата "Слънце през сняг" е издадена в далечната 1985 година, когато той току-що е заминал на работа в Москва. Завършил Инженерно-строителния институт в София и аспирантура в Московския автомобилно-пътен институт, Петър трайно се установява да живее в Русия. 

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback