IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Култура
11:16 | 22 юни 2016
Обновен: 18:46 | 2 октомври 2024

„Граф Монте Кристо” с 3 Д Мapping ще остави публиката без дъх във Варна

Световната премиера на Опера в Летния театър е 28 юни от 21.00 ч.

По материала работи: Юлиян Атанасов
„Граф Монте Кристо” с 3 Д Мapping ще остави публиката без дъх във Варна

Световната премиера на „Граф Монте Кристо” с 3 Д Мapping обещава да остави варненската публика без дъх. Мюзикълът ще се представи в рамките на Опера в Летния театър на 28 юни от 21.00 ч. За световната премиера на мюзикъла „Граф Монте Кристо”  режисьорът Петко Бонев казва: „Правим класически мюзикъл от типа „Уестсайдска история”, което лично мен ме провокира да работя с прийомите на режисурата за класическа опера. Това го изисква както самата драматургия, така и мелодиката на Ив Деска. Идеята е да пресъздадем историята на „Граф Монте Кристо”, точно по либретото и романа на Александър Дюма“.

 

По негови думи мюзикълът „Граф Монте Кристо” трябва да се пее на базата на класическата опера, а не на базата на естрадното пеене. Ако „Исус Христос суперзвезда” е рокопера, а „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха” клони към жанра на поп музиката, то при „Граф Монте Кристо” оперното звучене е от изключителна важност. Участниците в спектакъла се чувстват отговорни.

 

Диригент е Страцимир Павлов, хореографи - Светлин Ивелинов и Антоанета Алексиева, художничка - Ася Стоименова. Своята специална роля в постановката има и триизмерното изображение, каквото публиката ще види за пръв път на варненска сцена. Постановката е издържана в холивудски стил с много ефекти, особено силни са моментите при отмъщението на Граф Монте Кристо във второто действие. По думи на Петко Бонев „се лее кръв, има гръмотевици, светкавици, картините шеметно се сменят и цялото пространство е така изживяно, че публиката ще остане без дъх. В продължение на цели два часа тя ще се намира във вихъра на събитията, ще бъде част от случващото се. Благодарение на 3D мапинга на Полина Герасимова, един великолепен експерт в своята област, подобно триизмерно изображение ще бъде представено за пръв път във Варна. Самият Ив Деска го е мислил като филм. Либретото му прилича на сценарий, в който се влиза от кадър в кадър и нашата постановка следва неговото филмово мислене“. 

Коментари

Новини Варна