IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Култура
13:20 | 21 юни 2016
Обновен: 15:03 | 29 септември 2024

Връщат чрез изкуство изгубения мост между културите на Русия и България

Платна на руски художници са част от програмата в "Дни на руската култура във Варна"

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Пламен Гутинов

Да възстанови вакуума, който се отвори от времето на СССР до днес по отношение на руско-българското сътрудничество целят Дните на руската култура във Варна. Те се провеждат за втори път в морската столица и за трети – в страната ни – каза Андрей Галкин, председател на Обществото в Русия за дружба и сътрудничество с балканските народи. Събитието се осъществява на правителствено ниво. Освен да покаже постиженията на руските класици, както и развитието на руското модерно изкуство, форумът  ще даде възможност Руският фонд за култура да възстанови традицията да дарява книги, свързани с изобразителното изкуство, както и художествена литература.

 

"Градската художествена галерия-Варна/Varna City Art Gallery е  домакин на изложба с произведения на руски художници, част от програмата "Дни на руската култура във Варна". Експозицията е осъществена благодарение на "Общество за дружба и сътрудничество на Русия с балканските страни" и международна организация "Изкуство без граници". Изложбата е пътуваща и ще продължи до 26.06.2016г. Откриването е днес от 17:30 часа. Тази година селекцията е от произведения на московски художници, работещи в областта на изящното и приложно изкуство – каза Пламена Димитрова – Рачева, директор на Градската художествена галерия във Варна. Изложбата е разнородна, многожанрова и представя всеобхватен поглед върху руските художествени традиции. Представени са 41 художествени интерпретации в жанра на пейзажа, флорални композиции и декоративни керамични фигури. Заслужава си да се отбележи участието на Наталия Озерная, която представя позабравената техника на ръчно тъканите текстилни пана. За своите сюжети авторката избира исторически значими персонажи, играещи съществена роля в историята на Русия.

За тези от вас, които искат да станат част от Дните на руската култура във Варна, ето и програмата в следващите дни: Довечера от 19:00 ч. – концерт на руски художествени състави, с участието на лауреати от международни конкурси във Военноморски клуб – Варна

30 юни (четвъртък), 20:00 ч. – концерт на ансамбъл за народна музика „Вечерка”, младежки фолклорен ансамбъл „Кирилица” и танцов ансамбъл „Фантазия” в Летен театър – Варна.

Ели Маринова

снимки: Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна