Варна 20°
fallback
Култура
13:02 | 21 юни 2016
Обновен: 16:18 | 3 октомври 2024

Празник на музиката събира професионалисти и любители във Варна

Разходете се до сцена „Раковина" и входа на Морската градина, между 16:00 – 23:00 часа

По материала работи: Юлиян Атанасов

Празник на музиката, по време на който професионалисти и любители ще се изявяват на една сцена, ще се проведе във Варна днес - 21 юни, съобщиха от Франкофонския център в морската столица, които са организатори на събитието. То е безплатно и отворено за участие, както за професионални музиканти, така и за любители. Добре дошли са всички музикални стилове. Музикантите са поканени да се изявят на доброволчески принцип.

 

Музикалният празник ще бъде на сцена „Раковина" и входа на Морската градина, между 16:00 – 23:00 часа. Организират се паралелно различни кратки музикални изяви на по-малко традиционни за това места, като в музикални магазини, църкви, музеи, галерии, ресторанти ... целта е градът да бъде потопен изцяло в духа на музиката и да се пренесе през различни музикални стилове в едно по-леко и живо ежедневие, казват организаторите.Ако желаете да се включите и да се изявите е необходимо предварително записване, като попълните задължителния формуляр за участие, който е публикуван на сайта, заедно с регламента за провеждане на изявите.

 

Държавна опера Варна се включва в Международния ден на музиката днес с бравурна програма и известни солисти, научи Moreto.net. В средата на деня от 13.00 часа в Ротондата на Основна сцена (фоайе първи балкон) почитателите на френския шансон и оперната музика са поканени да чуят любими творби на четирима водещи солисти от Варненската опера.

 

Това са мелодиите, които те харесват, които ги вдъхновяват и зареждат с енергия. Песните, които те си тананикат у дома или запяват, когато са сред приятели. Фактът, че става дума за техния личен топ 2 с френски привкус, придава на концерта един много съкровен оттенък и го превръща в емоционално преживяване между тях и зрителите. То се вписва в стила на 21 юни - Международния ден на музиката, който обединява света с идеята си красива музика от всички жанрове да звучи навсякъде и да се споделя от всички. И така - тенорът Арсений Арсов ще представи своята любима Едит Пиаф с класическите френски шансони „Животът в розово” и „За нищо не съжалявам”. Сопраното Даниела Димова ще изпълни „Аве, Мария” от Шуберт”, а в дует с мецосопраното Бойка Василева и „Баркарола” от „Хофманови разкази” на Офенбах. Бойка Василева ще чуем още с „Хабанера” от „Кармен” на Бизе”, след нея мецосопраното Вяра Железова ще се включи в страстната музика на Бизе с „Циганска песен”. На пианото акомпанира Жанета Бенун, чийто концерти винаги са наслада за сетивата на меломаните.

 

Празникът на музиката се чества всяка година на една и съща дата. Създаден е във Франция през 1982 година. Днес се е превърнал в международна проява и се провежда в над 700 града в цял свят.

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback