Варна 20°
fallback
Култура
11:48 | 19 юни 2016
Обновен: 16:18 | 3 октомври 2024

С рапсодия "Вардар" откриха юбилейното "Варненско лято"

25 000 са продадените билети на миналогодишния музикален фестивал

По материала работи: Борис Проданов

По традиция с Българска рапсодия „Вардар” на Панчо Владигеров беше открит международният музикален фестивал "Варненско лято" в неговата юбилейна 90-а година. Знаковата творба е звучала на Първите летни народни музикални тържества през 1926 г. и днес е музикална емблема на фестивала. Първият концерт от програмата беше поверен на диригента Джанкарло де Лоренцо. Той подчерта, че за него е чест да дирижира откриването на най-дълголетния български фестивал. Директорът на Театрално-музикалния продуцентски център във Варна Даниела Димова отбеляза, че всеки диригент слага своя отпечатък върху емблемата на "Варненско лято"  – Българска рапсодия „Вардар". Тя благодари на селекционерите на фестивала за прекрасните, рядко изпълнявани български произведения, които ще прозвучат тази година от фестивалната сцена.

ММФ „Варненско лято“ предлага не само класическа музика, тъй като се ориентира към все по-разнообразна публика от жители и гости на Варна. В програмата има също джаз и етно концерти, опера на открито, театрално-музикални спектакли. Вече трета година тя е структурирана в шест модула – основна програма, лятна музикална академия, музикална лаборатория „Варненско лято“ с акцент върху варненските артисти, ренесансова и барокова музика, опера и балет на открито и проекти на границата с класиката.

25 000 билети са били продадени по време на миналогодишния музикален фестивал. Това обяви Румяна Петрова, която е част от организационния комитет. И през тази година към концертите от програмата има голям интерес, както от страната, така и от чужбина гарантира тя. За първи път в 90-годишната си история фестивалът ще продължи над 100 дни – от 18 юни до 24 септември.

Международният музикален фестивал във Варна е един от първите шест в Европа, редом с проявите в Залцбург и Мюнхен. Основан е през 1926 г. от интелектуалци и хора на изкуството под името „български народни музикални тържества“. „Фестивалът е променил облика си многократно през своята 90-годишна история. Една от най-значимите фигури за него през годините е проф. Минчо Минчев – дългогодишен артистичен директор на фестивала, а в момента директор на лятната музикална академия. Той е инициатор на едно от най-интересните събития в програмата на ММФ „Варненско лято“ и единствено по рода си  – конкурс за цигулари с малък размер цигулка. Един от най-големите приятели на Варненско лято в международен аспект е световноизвестният руски виолист Юрий Башмет и неговият ансамбъл „Московски солисти“, който и през тази година ще гостува на фестивала“ – обяви Румяна Петрова.

ММФ „Варненско лято 2016“ се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ „Добри Христов".

Полина Петрова

Автор на статията:
Борис Проданов
0 коментара
fallback
fallback