IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Култура
19:39 | 17 юни 2016
Обновен: 15:25 | 2 октомври 2024

Утре откриват международния музикален фестивал "Варненско лято"

Първият концерт е във ФКЦ - диригент Джанкарло де Лоренцо, солист - варненския тромпетист с европейско признание Мирослав Петков

По материала работи: Слав Велев
 Утре откриват международния музикален фестивал "Варненско лято"

Утре вечер с голям концерт в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център ще бъде открит Международният музикален фестивал „Варненско лято“. В годината на своя 90-и юбилей първият български фестивал стартира с програма от българска и италианска музика под палката на Джанкарло де Лоренцо и със солист варненския тромпетист с европейско признание Мирослав Петков. Точно в  20:00 ч. изпълнителите от Варненската филхармония ще представят по утвърдена традиция Българска рапсодия „Вардар” на Панчо Владигеров. Знаковата творба е звучала на Първите летни народни музикални тържества през 1926 г. и днес е музикална емблема на фестивала. Ще последват Концерт за тромпет и оркестър от Васил Казанджиев и сюитата La strada /Пътят/ от Нино Рота.


Маестро Джанкарло де Лоренцо, на когото е поверен първият концерт, е световно признат диригент, който работи с много оркестри и оперни състави по цял свят. От 2015-а е артистичен и музикален директор на симфоничния оркестър на Санремо. В навечерието на първия концерт от "Варненско лято" де Лоренцо отбеляза, че за него е чест да дирижира откриването на най-дълголетния български фестивал. 
Директорът на Театрално-музикалния продуцентски център във Варна Даниела Димова отбеляза, че всеки диригент слага своя отпечатък върху емблемата на "Варненско лято"  – Българска рапсодия „Вардар“ и това обогатява музикантите от оркестъра на Варненската филхармония, който през годините израства заедно с фестивала. Тя благодари на селекционерите на фестивала за прекрасните, рядко изпълнявани български произведения, които ще прозвучат тази година от фестивалната сцена.
 

На 19.06. в Градската художествена галерия е камерният концерт на блестящия кларинетист Дарко Брлек от Словения с варненския струнен квартет „Добри Христов" с програма от произведения на Моцарт. Проявата, озаглавена „Симфонична и камерна музика“ започва в 19:00 часа. 


Същия ден отново в галерията впечатляваща изложба ще представи новата история на фестивала в 100 фотографии на Росен Донев. Снимките проследяват последните 21 години на "Варненско лято". Той е поканен за първи път да снима фестивала през 1995 г.  „Живея от „Варненско лято“ до „Варненско лято“, времето ми е разпределено и съобразено с фестивала. За мен „Варненско лято“ е моята Нова година“, споделя Росен Донев и не крие щастието си, че има възможност да общува с любимото си изкуство – музиката.

     
Повечето от концертите на ММФ „Варненско лято“ ще бъдат предавани пряко от Европейския съюз за радиообмен EBU в 40 града на стария континент – съобщи Руми Петрова от организационния екип на фестивала. Концертът за откриването ще бъде излъчен пряко от БНТ.


ММФ „Варненско лято 2016“ се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ „Добри Христов“. 


Черно море

Коментари

Новини Варна