Варна 20°
fallback
Култура
14:59 | 17 юни 2016
Обновен: 16:25 | 3 октомври 2024

25 000 са продадените билети на миналогодишния музикален фестивал „Варненско лято“

През тази година проявата чества 90 годишен юбилей и интересът към нея е голям, както в страната така и в чужбина

По материала работи: Слав Велев

25 000 билети са били продадени по време на миналогодишния музикален фестивал „Варненско лято“. Това обяви Румяна Петрова, която е част от организационния комитет. И през тази година към концертите от програмата има голям интерес, както от страната, така и от чужбина гарантира тя. За първи път в 90-годишната си история фестивалът ще продължи над 100 дни – от 18 юни до 24 септември. 

Фестивалът „Варненско лято“ предлага не само класическа музика, тъй като е ориентиран към все по-разнообразна публика от жители и гости на Варна. В програмата има също джаз и етно концерти, опера на открито, театрално-музикални спектакли. Вече трета година тя е структурирана в шест модула – основна програма, лятна музикална академия, музикална лаборатория „Варненско лято“ с акцент върху варненските артисти, ренесансова и барокова музика, опера и балет на открито и проекти на границата с класиката.

Международният музикален фестивал във Варна е един от първите шест в Европа, редом с проявите в Залцбург и Мюнхен. Основан е през 1926 г. от интелектуалци и хора на изкуството под името „български народни музикални тържества“. „Фестивалът е променил облика си многократно през своята 90-годишна история. Една от най-значимите фигури за него през годините е проф. Минчо Минчев – дългогодишен артистичен директор на фестивала, а в момента директор на лятната музикална академия. Той е инициатор на едно от най-интересните събития, единствено по рода си, в програмата на ММФ „Варненско лято“ – конкурс за цигулари с малък размер цигулка. Един от най-големите приятели на Варненско лято в международен аспект е световноизвестният руски музикант виолистът Юрий Башмет и неговият ансамбъл „Московски солисти“, които и през тази година ще гостуват на фестивала“ – обяви Румяна Петрова.

Полина Петрова

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback