IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Култура
14:59 | 17 юни 2016
Обновен: 15:03 | 29 септември 2024

25 000 са продадените билети на миналогодишния музикален фестивал „Варненско лято“

През тази година проявата чества 90 годишен юбилей и интересът към нея е голям, както в страната така и в чужбина

По материала работи: Слав Велев
25 000 са продадените билети на миналогодишния музикален фестивал „Варненско лято“

25 000 билети са били продадени по време на миналогодишния музикален фестивал „Варненско лято“. Това обяви Румяна Петрова, която е част от организационния комитет. И през тази година към концертите от програмата има голям интерес, както от страната, така и от чужбина гарантира тя. За първи път в 90-годишната си история фестивалът ще продължи над 100 дни – от 18 юни до 24 септември. 


Фестивалът „Варненско лято“ предлага не само класическа музика, тъй като е ориентиран към все по-разнообразна публика от жители и гости на Варна. В програмата има също джаз и етно концерти, опера на открито, театрално-музикални спектакли. Вече трета година тя е структурирана в шест модула – основна програма, лятна музикална академия, музикална лаборатория „Варненско лято“ с акцент върху варненските артисти, ренесансова и барокова музика, опера и балет на открито и проекти на границата с класиката.


Международният музикален фестивал във Варна е един от първите шест в Европа, редом с проявите в Залцбург и Мюнхен. Основан е през 1926 г. от интелектуалци и хора на изкуството под името „български народни музикални тържества“. „Фестивалът е променил облика си многократно през своята 90-годишна история. Една от най-значимите фигури за него през годините е проф. Минчо Минчев – дългогодишен артистичен директор на фестивала, а в момента директор на лятната музикална академия. Той е инициатор на едно от най-интересните събития, единствено по рода си, в програмата на ММФ „Варненско лято“ – конкурс за цигулари с малък размер цигулка. Един от най-големите приятели на Варненско лято в международен аспект е световноизвестният руски музикант виолистът Юрий Башмет и неговият ансамбъл „Московски солисти“, които и през тази година ще гостуват на фестивала“ – обяви Румяна Петрова.


Полина Петрова

Коментари

Новини Варна