Варна 20°
fallback
Култура
15:27 | 15 юни 2016
Обновен: 16:20 | 3 октомври 2024

Изложба живопис на Росен Рашев представя Галерия „Ларго“

Експозицията „Слънчевите хора“ се открива в петък

По материала работи: Юлиян Атанасов

Изложба живопис на Росен Рашев подготвя Галерия „Ларго“ за целителите на изобразителното изкуство. За тази експозиция галеристката Нели Вълчева разказва предистория: „В Европейската нощ на галериите преди месец галерия „Ларго“ организира игра с посетителите, като приканваше всеки гост да открие три картини, експонирани в залите й, чрез три кратки техни описания. Една от творбите беше картината „Слънчевите хора“ на Росен Рашев – Рошпака. В играта с ентусиазъм се включваха не само възрастните, но децата им, които те бяха довели със себе си. От галерията с изненада отбелязват, че картината на Рошпака е светкавично разпознавана от детските очи, веднага щом мама или татко прочете описанието й. Всъщото време за повечето възрастни това е най-трудно откриваната от трите картина. Но Малкият принц отдавна е установил причината за този „парадокс“: „Истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите“ – допълва Нели Вълчева.    

 

От 17 юни арт галерия “Ларго” ще представи за първи път със самостоятелна изложба във Варна врачанския художник – наивист Росен Рашев – Рошпака. Едно усмихнато дете, маскирано в обвивката на възрастен – това е новият гост на галерията. „Възрастните никога нищо не разбират сами, а за децата е уморително все да им обясняват и обясняват...“ – казва Малкият принц. Е, за Рошпака не е уморително. Той ни обяснява, разказва, намига ни и ни увлича в своя по детски вълшебен свят чрез многобройните си истории, всяка от които е „заключена“ в платното или листа. Двадесетината картини, които ще бъдат експонирани в „Ларго“ носят уникалния дух на жизнерадост и чистота на детската душа. Творбите на врачанина са като пъзел от нашите детски спомени: прашните селски дворове, любимото куче, обидения от палавите ни закачки котарак, рибата, която в съня ни задължително е летяща, царя и царицата, които винаги са ни изглеждали като мама и татко, пилето, което еееееей сега ще се издигне с помощта на нашето шарено хвърчило, и разбира се, Лисицата на Малкия принц, която ни споделя важни тайни. Ако имате поне капка любопитство след тези думи, творбите ще са в галерия „Ларго“ до 7 юли.   

 

За художника:

Росен Рашев – Рошпака е роден на 15.02.1970 г. във Враца. През 1989 г. завършва Художествена гимназия "Илия Петров" в София.  Има над 40 самостоятелни изложби в страната и чужбина – София, Пловдив, Кьолн, Белград и Ягодина, Сърбия. Стилът му е в традициите на наивистичното изкуство. Печели множество престижни награди - наградата за цялостно творчество на фондация "Св. Св. Кирил и Методий" (1994), голямата награда за чуждестранен автор на триеналето за наивистично изкуство в Ягодина, Сърбия (1995), Голямата награда на Музея на наивистично и маргинално изкуство, гр. Ягодина, Сърбия (2003), Голямата награда на СБХ от Националната художествена изложба "Земята на Ботев" (2006) и др. Негови творби се намират в Художествената галерия „Иван Фунев" гр.Враца, Музея за наивистично изкуство, град Ягодина - Сърбия, Музея за инситно изкуство Братислава-Словакия. Около 50 негови творби са притежание на колекционера на българско изкуство Юго Вутен. Негови картини присъстват в частни колекции в България, Сърбия, Германия, Франция, Израел, САЩ, Италия, Испания, Япония и Гърция. Живее и твори във Враца.

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback