IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Култура
13:42 | 14 юни 2016
Обновен: 15:03 | 29 септември 2024

7 колектива от 5 етноса показват различието на етносите във Варна на 18 и 19 юни

Предстои Националния фестивал на етносите "България за всички"

По материала работи: Юлиян Атанасов
7 колектива от 5 етноса показват различието на етносите във Варна на 18 и 19 юни

Националният фестивал на етносите "България за всички" ще се проведе във Варна на 18 и 19 юни. Целта му е запознаване и обогатяване на музикално­танцовия фолклор на етносите в България и тяхното популяризиране. Организатори са Министерство на културата, Община Варна, Дворец на културата и спорта, Кампания на Европейската комисия „За различността. Против дискриминацията" и Народно читалище „Христо Ботев 1928 " ­ Варна. Цели се и укрепване и развитие на междуетническите отношения в дух на толерантност и уважение към етническите различия.

 

В тазгодишното издание ще участва Детски фолклорен ансамбъл „Българче“ при Общински детски комплекс“ – Варна. Гостува Младежкият танцов ансамбъл „Лепениотис“ към Сдружението на каракачаните – гр. Ксанти, Гърция. Варненци и гостите на града ще могат да видят пъстротата на таланта на 7 колектива от 5 етноса: арменски, влашки, гръцки, ромски и турски. Гостите и зрителите на фестивала ще могат да се включат в творческа работилница за изработка на етно костюми. Фестивалът цели да покаже красотата на традициите на различните етнически групи в България ­ арменска, румънска, гръцка, влашка, каракачанска, помашка, ромска, руска и турска, както и да изтъкне предимствата на етническото и културното многообразие на нашето общество. Като част от програмата на фестивала има дегустация на ястия, характерни за съответния етнос. От 2003 г. Европейската комисия (Генералната дирекция по заетост, социални въпроси и равни възможности) провежда общоевропейска кампания за борба с дискриминацията основана на расова или етническа принадлежност, религия или вяра, физическо увреждане, възраст или сексуална ориентация. Информационната кампания „За различността. Против дискриминацията” популяризира положителните ефекти от многообразието и предоставя информация относно законите срещу дискриминацията, валидни в целия Европейски съюз.

Ели Маринова

 

Коментари

Новини Варна