Варна 20°
fallback
Култура
16:31 | 13 юни 2016
Обновен: 16:27 | 3 октомври 2024

Малки певци от цялата страна се включиха в юбилейното „Морско конче“

10-ото издание на фестивала, организиран от ОДК се проведе през почивните дни във Варна

По материала работи: Слав Велев

Малки певци от цялата страна се включиха в юбилейното 10- о издание на националния конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Морско конче“. Соловите изпълнители бяха разделени в пет възрастови групи. В категориите вокални дуа, триа и квартети и във вокални групи участниците също бяха разделени на по три възрастови групи. Във всяка възраст и категория бяха излъчени призьори.

„Тази година журито беше много затруднено, тъй като участниците бяха на много високо ниво. Единодушни бяхме при избора на носителя на гран при за цялостно представяне – Славея Иванова от Шумен. Хубавото е, че през тази година участниците бяха обърнали специално внимание на сценичното си присъствие, на артистичността в представянето си, а не само на вярното вокално изпълнение“ – коментира за медийна група „Черно море“ варненският изпълнител Теди Генев, който за поредна година беше част от журито. Председател на журито беше композиторът Хайгашот Агасян. Другите членове бяха Мая Райкова – продуцент в БНР и Йордан Попов – вокален педагог.

„Конкурсът „Морско конче“ вече има утвърдено име в цялата страна и на него не си позволяват да идват неподготвени участници. Интересно е, че всяка година организираме среща между членовете на журито и вокалните педагози на изпълнителите. Тази година висока оценка беше поставена на костюмите, с които участниците излязоха на сцената. Препоръката, която беше дадена е да се избират песни, съобразени с възрастта на децата. Отчетено беше, че през последните години малко се пишат нови песни за деца“ – разказа за медийна група „Черно море“ Монка Николова – директор на Общинския детски комплекс. 

Специалната награда на кмета на община Варна заслужи Сесил Сабри от Търговище. Специалната награда на ОДК отиде при Максим Ялнъзов от Варна с вокален педагог Мила Маврова. По традиция изпълненията в конкурса оцени и детско жури. Неговата награда отиде при Лилия Николова от ВА „Сребърни звънчета“ към ОДК – Варна. 

Полина Петрова

 

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback