IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Култура
16:03 | 13 юни 2016
Обновен: 15:03 | 29 септември 2024

Прожектират "Отело" в ММФ „Варненско лято” днес

Отново със субтитри на български и на английски език, е „Мадам Бътерфлай" на 6 септември от 19 часа във ФКЦ

По материала работи: Юлиян Атанасов
Прожектират "Отело" в ММФ „Варненско лято” днес

Варненската публика ще види два от световните музикално-сценични шедьоври - оперите „Отело" на Джузепе Верди и „Мадам Бътерфлай" на Джакомо Пучини. Мегапродукциите ще бъдат прожектирани във Фестивалния и конгресен център и са част от Международния театрален и Международния музикален фестивал "Варненско лято".

 

Първото излъчване от програмата е на операта „Отело" със субтитри на български и на английски език и ще започне тази вечер в 19 часа в зала 1 на Фестивалния и конгресен център с участието на българската оперна прима Соня Йончева.

 

Постановката е съвременен прочит на прочутата опера на Джузепе Верди, дирижирана от младия и енергичен Яник Незе-Сеген и режисирана от носителя на награда „Тони" Бартлет Шер. Латвиецът Александърс Антоненко изпълнява ролята на венецианския мавър, а българското сопрано Соня Йончева става жертва на голямата ревност на съпруга си и мръсните игри на коварния Яго. Бродуейският сценограф Ес Девлин създава забележителен и постоянно променящ се стъклен замък, а действието е пренесено в края на XIX век. С постановката, посветена на 200-годишнината от рождението на Верди, е открит последният сезон на „Метрополитън". А отзивите за спектакъла неизменно отбелязват, че истинското откритие в него е българката Соня Йончева в дебюта й като Дездемона. В-к „Гардиън" пише: „Антоненко е първият Отело без черно лице в оперната история, но голямото музикално събитие е ослепителната Соня Йончева".

 

Соня Йончева завършва Музикалното училище в Пловдив, Женевската консерватория, Академията за млади певци в Париж Le Jardin des Voix. Сред многото конкурси, които печели, е организираният от Николай Гяуров и Мирела Френи „Карузо". Големият български бас я поздравява за участието й, пожелава си да може да я гледа на сцена и няколко месеца по-късно умира, а Соня плаче за него цял ден. Нейно звездно постижение е първото място на най-известния оперен конкурс в света „Опералия" през 2010 г., създаден от Пласидо Доминго. Удивен от таланта на българката, прочутият тенор я кани да пее на събитието, организирано по случай 70-годишнината му. Двамата са сред изпълнителите в грандиозния спектакъл в „Ковънт Гардън" за откриването на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Впоследствие синът му й става агент. Соня Йончева участва в продукции и концерти на световните сцени, сред които „Метрополитън" в Ню Йорк, „Ковънт Гардън" в Лондон, Щатсопера във Виена, парижката „Гранд опера", миланската „Ла Скала", „Театро Реал" в Мадрид. Включена е в световната класация за най-любима оперна звезда на 2014 г. на сайта „Светът на операта". Често е определяна като един от най-обещаващите и вълнуващи изпълнители на своето поколение.

 

Втората опера, която варненци и гостите на морския град могат да видят на големи екран в зала 1 на Фестивалния и конгресен център на 6 септември от 19 часа, отново със субтитри на български и на английски език, е „Мадам Бътерфлай" на Пучини.

 

Макар да е пренесена на филмовия екран, легендарната постановка на прочутия филмов режисьор и носител на „Оскар" Антъни Мингела („Английският пациент", „Талантливият мистър Рипли", „Играта", „Студена планина") всъщност не престава да вълнува публиката от първото й появяване на сцената на „Метрополитън опера" през 2006 г. до днес. „Искам да превърна сцената на „Мет" в най-интимното място, което можете да си представите", споделя големият режисьор в интервю за „Ню Йорк Tаймс" преди премиерата. И успява.

 

Пантомима, традиционни японски кукли, книжни фенери, тъмнина, неочаквано избухваща в ярка червена светлина – спектакълът, създаден от Антъни Мингела /1954 – 2008/ и възстановен десет години по-късно от вдовицата му Каролин Чоа, очарова с простотата и дързостта на решенията си. Красивата латвийка Кристине Ополайс предлага наистина сърцераздирателна интерпретация на главната героиня. В ролята на лейтенант Пинкертон – коравосърдечния офицер, който разбива мечтите за любов на Чо-Чо-Сан, е Роберто Аланя. Диригентът Карел Марк Чичон дебютира начело на изпълнителския ансамбъл, включващ още Мария Зифчак в ролята на Сузуки и Дуейн Крофт като Шарплес. Екранната версия на операта, по единодушното мнение на музикалната критика, е напълно достойна за безсмъртната творба на Пучини, изпълнена с любовни трепети и трагизъм, пресъздадени чрез прекрасна музика.

 

Цените на билетите и за двете прожекции са 18 лв. и 15 лв. за учащи и пенсионери.

Коментари

Новини Варна