IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Култура
15:20 | 12 юни 2016
Обновен: 12:34 | 30 септември 2024

С Панчо Владигеров откриват 90-то издание ММФ „Варненско лято“

Това е традиция, тържественият концерт е на 18 юни, събота от 20:00 ч.

По материала работи: Юлиян Атанасов
С Панчо Владигеров откриват 90-то издание ММФ „Варненско лято“

На сцената на Фестивален и конгресен център от 20:00 ч. на 18 юни, събота се открива 90-то издание ММФ „Варненско лято“. Диригент  Джанкарло де Лоренцо, солист - Мирослав Петров (тромпет). В програмата:

Панчо Владигеров - Българска рапсодия „Вардар“, Васил Казанджиев -Концерт за тромпет и оркестър и Нино Рота - Сюита „Ла страда”.

 

МИРОСЛАВ ПЕТКОВ

 

Мирослав Петков е роден през 1989 г. във Варна. Талантът му е открит още в детска възраст и на 11 години започва обучението си по тромпет при Иван Илиев в Националното училище по изкуства, Варна. На 14-годишна възраст изнася първия си самостоятелен концерт с Варненската филхармония. От най-млада възраст проявява интерес към класическата музика, джаза и фолклора. След дипломирането през 2007 г. Петков продължава обучението си при световноизвестния педагог Макс Зомерхалдер в Hochschule fur Musik в Детмолд, Германия. Още като студент, в периода 2008 – 2013 г., младият изпълнител печели успех с музикалните си изяви. Признание за това са многото първи награди от международни конкурси за тромпет, сред които Международен конкурс за тромпетисти в Лиекса (Финландия), Международен конкурс Citta di Porcia (Италия), Международен конкурс за духови инструменти Jeju (Южна Корея) и Международен конкурс  за тромпет Yamaha в Германия.

На 24 години Петков е вече утвърден солист и концертира с престижни оркестри. Канен е да преподава в майсторски класове на международни фестивали и в жури на международни конкурси.

 

Освен в изпълнението на класическа музика, Петков продължава да изследва възможностите на тромпета и в джаза. Той учи при Oliver Groenewald в Детмолд и свири в различни джаз, фолклорни и кросовър проекти. Редовно участва в музикални фестивали с изявени изпълнители от Балканите и Норвегия. През 2012 г. записва компактдиск с популярната джаз група "D-Jazz". В момента Петков e водач на тромпетите в Nationaltheater в Манхайм и редовно концертира като първи тромпетист с водещи оркестри в цяла Европа. Младият и талантлив български музикант ще започне сезон 2016/2017 като първи тромпетист на Кралския оркестър Концертгебау (Амстердам), считан за един от най-реномираните симфонични оркестри в света.  

 

 

ДЖАНКАРЛО ДЕ ЛОРЕНЦО

 

Джанкарло де Лоренцо е международнопризнат италиански диригент, работил с много оркестри в Италия, Европа, Южна Америка и по цял свят. В продължение на години редовно е канен за гост-диригент на оркестри в Испания. През 2012 концертира на Фестивала в Сантандер със Симфоничния оркестър на Билбао. Работи съвместно със солисти от класата на Крилов, Минц, Амоял, Хироми, Майски. Изявява се и като диригент на опери от Моцарт, Верди, Перголези, Росини, Паизиело. През март 2006 под негово диригентство Оркестърът на Teatro Olimpico изнася концерт във Виченца и в Карнеги Хол, Ню Йорк. Артистичен директор е на Spazio Sinfonico в Бреша, главен диригент на Orchestra Filarmonica Italiana и Grosseto Symphony Orchestra. От 2015 е артистичен и музикален директор на Симфоничния оркестър на Санремо.

Коментари

Новини Варна