Варна 18°
fallback
Култура
18:00 | 10 юни 2016
Обновен: 18:26 | 3 октомври 2024

Разголват човешката душа на сцената на "Варненско лято"

Тези герои не показват какви сме всъщност ние хората, без маски, казва режисьорът на "Сарабанда" Иван Урумов

По материала работи: Слав Велев

Какви сме ние хората, без маски, какви са човешките взаимоотношения, показва спектакълът "Сарабанда" тази вечер на фестивала "Варненско лято". "Има своеобразна библейска същност като че ли в тази постановка, въпреки че звучи леко плашещо. В същото време е за едни реални хора, извадени от различни поколения и най-вероятно точно там се крие интригата, която се съдържа вътре в пиесата. В постановката започваш бавно да „събличаш“ героите, като тръгваш от това как ги виждаш и започваш да разбираш какви са техните взаимоотношения" - коментира режисьорът на "Сарабнда" Иван Урумов.

Той сподели, че обмисля да постави творбата на Бергман от 10 години. "Много се радвам, че Театър 199 ми даде този шанс. В наши дни не се залага много на такива текстове"- подчерта той.

Иван Урумов изтъкна, че голяма част от творческите му търсения през тези 10 години са били свързани с това да избере точните актьори за ролите. Спира се на безкомпромисен състав - Валентин Ганев, Стефка Янорова, Малин Кръстев и младата Елена Телбис. "Не мога да си представя постановката без някои от тези актьори и не мога да си представя да го сменя. Дълги години все отлагахме работата върху този текст. Изключително сложно е да се нареди пъзелът на тези герои – кой да ги изпълни, кои артисти да са, за да бъде достоверно, защото е сложна комбинацията на взаимовръзките между тези хора" - отбеляза Иван Урумов.  

Трябваше да припознаем собствените си проблеми в текста и най-вече да се доверим на автора. Изключително сложни и същевременно общочовешки са темите за поколенията и неразбирането между тях, откъсването, размислите за смъртта, дългото пътуване, дългото заминаване на човек от този свят и на фона на всичко това епичният ни егоизъм като хора. Благодаря на Иван, че ни събра точно в този екип  – може би това е висшият пилотаж – нашата откровеност и нашата крайна отдаденост на сцената" - коментира Малин Кръстев.  

"Много е важно да съумеем за разграничим работата на Ингмар Бергман като кинорежисьор и като драматург. Тъй като това е последната му пиеса, тя се откроява с това, че е някакво негово завещание  – към зрители и читатели" - обобщи Иван Урумов.

Две представления ще има постановката на Театър 199 „Сарабанда“ в рамките на основната селекция на фестивала "Варненско лято". Първото е тази вечер от 20 часа, а второто утре вечер от 19,30 часа на сцена „Филиал“ на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“.

Полина Петрова

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback