IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Култура
18:00 | 10 юни 2016
Обновен: 15:03 | 29 септември 2024

Разголват човешката душа на сцената на "Варненско лято"

Тези герои не показват какви сме всъщност ние хората, без маски, казва режисьорът на "Сарабанда" Иван Урумов

По материала работи: Слав Велев
Разголват човешката душа на сцената на "Варненско лято"

Какви сме ние хората, без маски, какви са човешките взаимоотношения, показва спектакълът "Сарабанда" тази вечер на фестивала "Варненско лято". "Има своеобразна библейска същност като че ли в тази постановка, въпреки че звучи леко плашещо. В същото време е за едни реални хора, извадени от различни поколения и най-вероятно точно там се крие интригата, която се съдържа вътре в пиесата. В постановката започваш бавно да „събличаш“ героите, като тръгваш от това как ги виждаш и започваш да разбираш какви са техните взаимоотношения" - коментира режисьорът на "Сарабнда" Иван Урумов.


Той сподели, че обмисля да постави творбата на Бергман от 10 години. "Много се радвам, че Театър 199 ми даде този шанс. В наши дни не се залага много на такива текстове"- подчерта той.


Иван Урумов изтъкна, че голяма част от творческите му търсения през тези 10 години са били свързани с това да избере точните актьори за ролите. Спира се на безкомпромисен състав - Валентин Ганев, Стефка Янорова, Малин Кръстев и младата Елена Телбис. "Не мога да си представя постановката без някои от тези актьори и не мога да си представя да го сменя. Дълги години все отлагахме работата върху този текст. Изключително сложно е да се нареди пъзелът на тези герои – кой да ги изпълни, кои артисти да са, за да бъде достоверно, защото е сложна комбинацията на взаимовръзките между тези хора" - отбеляза Иван Урумов.
 

Трябваше да припознаем собствените си проблеми в текста и най-вече да се доверим на автора. Изключително сложни и същевременно общочовешки са темите за поколенията и неразбирането между тях, откъсването, размислите за смъртта, дългото пътуване, дългото заминаване на човек от този свят и на фона на всичко това епичният ни егоизъм като хора. Благодаря на Иван, че ни събра точно в този екип  – може би това е висшият пилотаж – нашата откровеност и нашата крайна отдаденост на сцената" - коментира Малин Кръстев.
 

"Много е важно да съумеем за разграничим работата на Ингмар Бергман като кинорежисьор и като драматург. Тъй като това е последната му пиеса, тя се откроява с това, че е някакво негово завещание  – към зрители и читатели" - обобщи Иван Урумов.


Две представления ще има постановката на Театър 199 „Сарабанда“ в рамките на основната селекция на фестивала "Варненско лято". Първото е тази вечер от 20 часа, а второто утре вечер от 19,30 часа на сцена „Филиал“ на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“.


Полина Петрова

Коментари

Новини Варна