IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Култура
16:02 | 10 юни 2016
Обновен: 15:03 | 29 септември 2024

Варненски театрални зрители влизат в ролята на съдебни заседатели

Преди всяко представление, актьорите правят залагания какъв ще е изходът от процеса срещу главната героиня, каза за постановката „Нощта на 16-и януари“ директорът на театър "София" Ириней Константинов

По материала работи: Слав Велев
Варненски театрални зрители влизат в ролята на съдебни заседатели

И театралните зрители във Варна ще имат възможност да влязат в ролята на съдебни заседатели по време на постановката на театър „София“ - „Нощта на 16-и януари“. Представлението е част от основната селекция на фестивала "Варненско лято". Нетрадиционният подход е заложен в пиесата на Айн Ранд. Това е една от ранните творби на писателката и философ, която има много почитатели на творчеството си навсякъде по света. Айн Ранд формулира идеите на обективизма, или „философия за живеене на земята“. Те са поставени на диспут в това представление, а от реакцията на зрителите зависи неговият финал. Нюйоркска съдебна зала през 30-те години. Секретарката Карън Андре е обвинена в убийството на нейния началник – банкрутиралия шведски финансист Бьорн Фокнър. Но около смъртния случай има много неизяснени въпроси. В хода на делото излизат наяве тайни, задкулисни игри, любов и жажда за власт. Основната провокация в представлението е, че в ролята на съдебни заседатели влизат хора от публиката, избрани чрез жребий. Те трябва да решат докъде се простират правата на отделната личност, къде е границата в отстояването на правото й на щастие.  


„Беше предизвикателство да се направи постановка по Айн Ранд, но на мен смелост не ми липсва, знаете! Причините са няколко – на първо място на сцената трябваше да представим един съдебен процес – това е предпочитана тема в киното, но за театралната сцена налага доста ограничения. При съдебния процес всичко си има свой регламент и ясни правила, от които няма как да се избяга. Всички съдебни заседатели, съдия, обвиняем, всички те си имат точно определени места и трябва да са статични през цялото представление, няма как да се движат. Изисква се голямо актьорско майсторство, за да задържиш вниманието на зрителите при такъв тип представление. Художникът Мира Каланова  и композиторът Калин Николов много помогнаха за внушението на постановката със сценографията и костюмите и музиката към нея. Помогна и един интересен подход, който използвахме – камерите по време на представлението, които дават лицата на актьорите в крупен план. От една страна те трябваше да използват киноподходи в играта си, когато са в обсега на камерата и само с едно движение на тялото, когато излязат от обсега на камерата, трябваше да преминат към друг формат на изява – за театралната сцена. Това също беше сериозно предизвикателство, както за актьорския състав, така и за целия екип“ – разказа режисьорът на "Нощта на 16-и януари" проф. Пламен Марков.


„Решението да се използва камера по време на представлението е много интересно, предизвикателство е, все едно участваш в каменно представление“ – коментира една от актрисите в „Нощта на 16-и януари“ Петя Силянова.


„Камерите много помогнаха за това да приближат персонажите до зрителите. Според мен най-важното в тази постановка е зрителят да ти повярва. Това е целта на всички актьори, които защитават различните позиции на своите персонажи. В крайна сметка Айн Ранд се занимава с това да съпоставя две философски тези и да ги изложи пред публиката. Всеки от персонажите има своя теза, своя логика, има цел, която преследва и ако ти си верен, искрен и честен, това е решаващият фактор как ще гласуват съдебните заседатели“ – изтъкна акстрисата Дария Симеонова, която е в ролята на „подсъдимата“ Карън Андре. 


Екипът на постановката е имал съмнения и за това дали ще има желаещи в публиката, които да си вземат талонче, с което да бъдат изтеглени като съдебни заседатели в сценичния процес. „Това се оказа много привлекателно за хората. От друга страна се превърна в някакво съревнование между актьорите и обект на своеобразно залагане, какъв ще е изходът на процеса и как ще гласуват съдебните заседатели“ – разказа директорът на театър „София“ Ириней Константинов. „Аз съм свидетел на това колко много се забавлява публиката от началото на представлението до самия финал, когато хора от залата влизат като съдебни заседатели. Вероятно този интерес е свързан с дефицита на справедливост, който изначало съществува и е изкушение да можеш да участваш в решаването на някакъв казус и да допринесеш за правилния изход от ситуацията“ – допълни Петя Силянова.


Варненските зрители ще видят „Нощта на 16-и януари“ тази вечер от 19:00 ч. на основната сцена на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“. 


Полина Петрова

Коментари

Новини Варна