Варна 18°
fallback
Култура
12:01 | 8 юни 2016
Обновен: 18:34 | 3 октомври 2024

Актриси се обясняват в любов към театъра на сцената на „Варненско лято“

Съвместен българо-японски танцов проект ще видят зрителите в морската столица тази вечер

По материала работи: Слав Велев

„Театър, любов моя“ е едно от най-очакваните представления от паралелната програма на тазгодишното издание на „Варненско лято“. То ще се играе тази и утре вечер на сцена „Филиал“ на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“. Началните часове са съответно 19 и 20.

Валери Петров пише пиесата през 1981 г. специално за големите актриси Таня Масалитинова и Славка Славова. Постановката на режисьора Младен Киселов, отново в Театър 199, остава в историята като едно от най-красивите обяснения в любов към театъра. Касиел Ноа Ашер я преоткрива в нова сценична версия като интимен поглед  към живота на сцената. За спектакъла тя кани актриси, с които се познава още от студентските си години и с които заедно навлизат в света на театъра. Това са Стефка Янорова, Лилия Маравиля  и Красимира Кузманова. Те обогатяват сюжетната нишка на пиесата с истории и преживявания от собствената си театрална биография. Четирите актриси си партнират блестящо на сцената и заслужават награда „Икар 2016“ за поддържаща женска роля. 

„Сестри Палавееви“ е поредното заглавие от основната селекция на фестивала „Варненско лято“. Публиката в морския град ще го види тази вечер от 18 часа на Основна сцена на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“. Постановката е по едноименния роман на Алек Попов. Ако „Сестри Палавееви“ е първият партизански роман, написан след края на комунизма, то постановката на Елена Панайотова би могла да се определи като първия съвременен театрален партизански комикс. Елена Панайотова казва, че е важно да погледнем към миналото от различни гледни точки, „… да го осмеем до безобразие, да му повярваме, да го защитим, да го критикуваме, да се огледаме кои сме“. За играта си в „Сестри Палавееви“ Боряна Братоева и Мила Люцканова печелят награда „Икар 2016“ за дебют. Действието се развива в края на Втората световна война и непосредствено след нея, партизанското движение е в разгара си. Сестри Палавееви са ученички от заможно софийско семейство. Близначките са 17-годишни, руси, стройни и атлетични. В  търсенето на смислена кауза и желанието да са част от организирана общност Кара и Яра последователно преминават през популярни за епохата „движения и учения“ – теософи, дъновисти, толстоисти, бранници, комунисти. Основната цел на сестрите е да се превърнат в „нови хора“. Те попадат в партизански отряд и внасят смут в сърцата на народните бойци. 

„Корекция“ е спектакъл за свободата и ограниченията, който обединява изразните средства на театъра, танца и музиката. Представлението на компания Vertedance и Иржи Хавелка е част от тазгодишната международна селекция на фестивала. Варненските зрители могат да го видят тази вечер от 20,30 часа в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. „Корекция“ представя свят, в който колкото и да се опитваш да се придвижваш напред, оставаш винаги на едно място. Представлението се концентрира върху противоречивите разбирания за свободата – губим ли нещо, когато сме свободни, и кога липсата на свобода води до привидно облекчение и дори до конформизъм?

Още един танцов спектакъл ще видят варненските зрители тази вечер. От 22,30 ч. в клуб „Ментол“ е „Посещението“. Съвместният българо-японски проект е на танцовата изпълнителка и хореограф Наоко Маешиба и визуалния артист и сценограф Венелин Шурелов.  „Посещението“ е танцово соло за потънала в отчуждение жена, която след дълго отсъствие се появява на добре познато място на плажа. Миналото я преследва чрез различни метаморфози, в капана на едно гранично пространство, изпълнено със страх и объркване

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback