Варна 18°
fallback
Култура
15:41 | 6 юни 2016
Обновен: 18:33 | 3 октомври 2024

Два танцови спектакъла в Градската художествена галерия тази вечер

„Дзен игра“ започва в 20:30 часа, а „Монолог” в 22:00 часа

По материала работи: Слав Велев

Две танцови представления ще имат възможност да видят варненските зрители тази вечер в Градската художествена галерия „Борис Георгиев”.Те са част от модула "Шоукейс" в програмата на международния театрален фестивал "Варненско лято".  

„Дзен игра” на Derida Dance Center е с начален час 20:30. Представлението си играе с установените реалности, а сцената се превръща в своеобразна лаборатория за експеримент с тела, с образите и ролите, които им се приписват. „Темата на спектакъла е доста провокативна. Работният процес с хората, които участват в проекта беше абсолютно свободен, без никакви рамки, задръжки и граници. Важна за въздействието на постановката е музиката на Иван Шопов. Работихме едновременно по представлението, заедно с него и с актьорите. Нямаше построяване първо на сцената от мен като режисьор и от танцьорите, след което той да озвучи сцената. Този процес беше взаимен. Да, беше трудно и от една страна с този процес на работа посоката е по-вярна, но от друга страна е голяма отговорност. Мисля, че в представлението успяхме да изградим симбиоза“ – разказа Живко Желязков – автор на концепцията и хореографията. „За нас е много важна интерактивността с публиката и с радост след всяко представление очакваме да чуем отзивите на хората в залата“ – отбеляза Атанас Маев – продуцент на Derida Dance Center.   

 

„Монолог” на танцова компания „Манифест” започва точно в 22:00 часа. Това е танцово представление-инсталация, в което публиката става свидетел на работния процес на двама конструктори на строителен обект. Те изолират един стар и болен свят, за да изградят нова, паралелна реалност, в която могат да бъдат създатели на своя път, на самите себе си, свят, в който могат да се срещнат открито един с друг.

Идеята и хореографията е на Светлин Велчев. В ролите са Станислав Генадиев и Виолета Витанова. „Ние нямаме роли в смисъла на думата, който се приема в драматичния театър. Ние работим върху точно определени конкретни импровизационни задачи. Така всеки от нас създава енергийна вибрация, която в театралния език се нарича роля, но при нас не го определяме точно така. Всеки един от нас изгражда своя енергиен поток“ – отбеляза Виолета Витанова.

„Творбата се казва „Монолог“ и въпреки, че сме двама на сцената, ние нямаме контакт помежду си по време на цялото представление. Връзката реално между нас се осъществява чрез движението и чрез задачите, които изпълняваме на сцената. Несъзнателно в представлението се създава една едва ли не непрестанна връзка между двама ни. Голяма роля в спектакъла има импровизацията, но тя не е самоцелна, а структурирана“ – коментира Станислав Генадиев.  

Полина Петрова

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback