Варна 18°
fallback
Култура
09:41 | 6 юни 2016
Обновен: 18:21 | 3 октомври 2024

„Рейс” от Станислав Стратиев тази вечер на „Варненско лято”

С „Много шум за нищо” организаторите на фестивала отбелязват 400 г. от смъртта на Шекспир и 75-ия юбилей на режисьора Красимир Спасов

По материала работи: Пламен Янков

Постановката на сатиричен театър „Алеко Константинов” „Рейс” е петото заглавие от конкурсната програма на фестивала „Варненско лято”. Зрителите в морската столица ще имат възможност да видят някои от най-обичаните български актьори тази и утре вечер от 19 часа на основната сцена на Драматичен театър „Стоян Бъчваров”. В спектакъла на Здравко Митков участват Тончо Токмакчиев, Мартина Вачкова, Александра Сърчаджиева и др. Пиесата „Рейс” на един от най-големите сатирици в българската драматургия и литература Станислав Стратиев е написана през 1980 г. Девет души пътуват в градски автобус към центъра на града, но неочаквано той се отклонява от своя маршрут. Пътниците започват да осъзнават, че никога няма да стигнат там, за където са тръгнали. Обзема ги страх, паника и ужас и те се превръщат в една агресивна маса, в която са обезличени.

 

 

„Много шум за нищо” е едно от най-играните представления на театър „Българска Армия”. През тази година организаторите на фестивала „Варненско лято” са го включили в паралелната програма във връзка с две годишнини – 400 години от смъртта на Шекспир и 75-ия юбилей на режисьора Красимир Спасов. Представлението е тази вечер от 19.30 часа на сцена „Филиал” на драматичен театър „Стоян Бъчваров”. Преводът на класическия текст на Шекспир е на Валери Петров. Сюжетът отпраща към ХIV в. в Месина и разказва за млади хора, завладени от любовта и желанията, които се оплитат в премеждия, но накрая откриват щастието. В ролите са Иван Радоев, Анастасия Ингилизова, Гергана Данданова, Стойко Пеев, Мимоза Базова, Веселин Ранков, Георги Къркеланов и др. Още един любопитен факт около постановката „Много шум за нищо” е че за нея Стефан Вълдобрев пише песента „Рай”. 

 

Част от богатата фестивална програма на „Варненско лято” за днес е и „Семейство Замза” на театрална работилница „Сфумато”. Началото е в 18:30 ч. на сцената на Държавен куклен театър – Варна. Постановката на Катя Петрова е необичаен прочит на Франц Кафка с богатата изразност на кукления театър. Спектакълът съчетава кукли, маски, актьорска игра и обектен театър. Вдъхновен е от дневниците на Кафка и новелата му „Преображението”. В постановката обикновеният чиновник Грегор Замза претърпява странна метаморфоза от човек в насекомо. Спектакълът създава абсурдна картина на отхвърлеността, на непреодолимата самота и на кризата на личността. „Семейство Замза” е носител на награда „Икар 2016” за куклен спектакъл, а Петя Караджова е отличена за индивидуално постижение в кукленото изкуство. 

Две танцови представления ще имат възможност да видят варненските зрители тази вечер в Градската художествена галерия „Борис Георгиев”.

 

 

„Дзен игра” на Derida Dance Center е с начален час 20:30. Представлението си играе с установените реалности, а сцената се превръща в своеобразна лаборатория за експеримент с тела, с образите и ролите, които им се приписват.

 

 

„Монолог” на танцова компания „Манифест” започва точно в 22:00 часа. Това е танцово представление-инсталация, в което публиката става свидетел на работния процес на двама конструктори на строителен обект. Те изолират един стар и болен свят, за да изградят нова, паралелна реалност, в която могат да бъдат създатели на своя път, на самите себе си, свят, в който могат да се срещнат открито един с друг.

Тази вечер във Фестивалния и конгресен център е второто сателитно излъчване от Националния театър на живо от Лондон в рамките на програмата на фестивала „Варненско лято”. Ще има две прожекции – от 15:00 и 19:00 часа в зала „Европа” на Шекспировия „Халмет”. В ролята е Бенедикт Къмбърбач. Номинираният за „Оскар” филмов и театрален актьор, познат от постановката „Франкенщайн”, телевизионния сериал „Шерлок”, филма „Игра на кодове” и др., изпълнява една от най-големите роли на всички времена – Хамлет. 

 

Автор на статията:
Пламен Янков
0 коментара
fallback
fallback