Варна 17°
fallback
Култура
10:05 | 3 юни 2016
Обновен: 20:15 | 3 октомври 2024

Спектакли на Мари Шуинар тази вечер на „Варненско лято“

„Оттука започва България“ и „Дакота“ са следващите две заглавия в конкурсната програма

По материала работи: Златина Добрева

Сцена от "Мир вам"

 

Като истинско събитие за България определиха организаторите на фестивала „Варненско лято“ гостуването на компанията на Мари Шуинар тази година. Танцовите спектакли „Следобедът на един фавн“ и „Пролетно тайнство“ ще видят варненци тази вечер от 20,30 ч. на Основна сцена на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“. Наричат световноизвестната канадска хореографка Мари Шуинар „шаман на съвременния танц“. „Следобедът на един фавн“ е солов танц с продължителност 10 мин. Спектакълът е създаден за Международния фестивал в Тайпе, Тайван, 21 октомври 2014 г. „Пролетно тайнство“ е едноактен балет.  Като „Вихър от неудържимо въображение“ определя двата спектакъла в. „Ню Йорк Таймс“. Това е първото събитие в рамките на международната програма на фестивала „Варненско лято“.

Тази и утре вечер варненските зрители ще имат възможност да гледат третото и четвъртото представление в конкурсната програма. „Оттука започва България“ е спектакъл на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ – Шумен. Той ще бъде представен тази вечер от 18,30 ч. на сцената на Държавен куклен театър – Варна. „Оттука започва България“ има номинация за награда „Аскеер“ за най-добро представление. Режисура и композиция – Неда Соколовска. „Оттука започва България“ се основава на авторски документален текст, построен върху интервюта с жители на Шумен по важни теми за града и общочовешки. Спектакълът предлага един проникващ поглед към националното минало, към представата за родовата идентичност, към съвременния патриотизъм и съжителството на различните етноси.

Две последователни представления – на 4 и 5 юни от 19,30 часа на сцена филиал на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, ще има постановката „Дакота“. Проектът е на THREE BEARS ENTERTAINMENT и Сатиричен театър „Алеко Константинов“. Режисьор на спектакъла е Владимир Пенев. В ролите са Захари Бахаров, Александра Василева, Юлиан Вергов и Владимир Карамазов. Пиесата на световноизвестния испански драматург Жорди Галсеран още с излизането си преди 20 г. е отличена с награда и е един от най-поставяните му текстове по цял свят.

Главният герой, Иполит Харама, работи това, което иска, има съпруга, която обича, и всеки момент чака да му се роди дете, което още отсега обожава. Но в един момент целият му живот се преобръща. След две седмици в кома той започва да сънува кошмари, а те, един по един, започват да се случват. Светът на Иполит губи своите очертания и вече никой не може да разбере къде свършват сънищата и откъде започва истината, кое реално определя събитията и обратите в живота. Още две събития от афиша на „Варненско лято“ ще има в събота в морската столица. Две сателитни излъчвания от театър “Донмар Уеърхаус” – Лондон, са предвидени на „Опасни връзки“. Те ще са от 16 и от 19,30 ч. във ФКЦ.

Също в събота в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ от 19,15 ч. е „Мир вам“ – спектакъл на Студиото за документален театър VOX POPULI. Представлението навлиза в света на сложната и болезнена реалност на бежанската вълна и на миграционните процеси в утрото на XXI век. Спектакълът търси отговори на въпросите „Какво е мирът?“, „Какво е да бягаш от война?“, „Как се прекосяват граници?“,  „Какъв е животът в бежанския лагер?“, „Къде е търпимостта?“, „Има ли толерантност и кои са нейните прагове?“, „В какъв свят живеем днес?“.

В неделя от 19,15 ч. на Основна сцена на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ е второто представление от международната програма. Това е съвременният прочит на „Илиада“ на словенския режисьор Йерней Лоренци. Адаптацията на Омировия епос започва като музикален концерт, в който изпълнителите разкриват трите свята на „Илиада“ – на гърците, на троянците и на боговете. Във втората част всичко се преобръща и на сцената оживява жестоката касапница на Троянската война. Спектакълът е със субтитри на български и английски език.

Отново в неделя от 18 ч. на сцената на Държавен куклен театър е представлението „Малдорор“ на Група „Метеор“. То е част от модула „Шоукейс“ на фестивала „Варненско лято“. Постановката е по „Песните на Малдорор”. „Песните на Малдорор” e от най-загадъчните творби в европейската литература. Тя е публикувана през 1869 г. под псевдонима граф дьо Лотреамон от енигматичния Изидор Дюкас една година преди смъртта му на 24-годишна възраст. Група „Метеор“ е сред оригиналните групи от съмишленици на независимата българска сцена. Основното й ядро са театралният автор и режисьор Ани Васева, философът Боян Манчев и актьорът Леонид Йовчев. За участието си в „Малдорор“ Леонид Йовчев заслужи награда „Икар 2016“ за водеща мъжка роля. Група „Метеор“ беше отличена от Съюза на артистите в България за оригинални търсения в областта на театралния език.

Автор на статията:
Златина Добрева
0 коментара
fallback
fallback